Προς έγκριση το νέο τροποποιημένο νομοσχέδιο για την απόκτηση αλβανικής ιθαγένειας

Προς έγκριση το νέο τροποποιημένο νομοσχέδιο για την απόκτηση αλβανικής ιθαγένειας

Τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Αλβανία έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άμεσα την αλβανική υπηκοότητα. Αυτός είναι ένας από τους στόχους του νομοσχεδίου που ενέκρινε η κυβέρνηση και αναμένεται πλέον να συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η κυβέρνηση προτείνει κάποιες αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας του 2020, προσθέτοντας κάποια άρθρα, που ουσιαστικά διευκολύνουν τις διαδικασίες για την απόκτηση αλβανικού διαβατηρίου για όσα παιδιά αλλοδαπών ζευγαριών γεννιούνται στην Αλβανία, αλλά και για παιδιά Αλβανίας που γεννιούνται σε χώρες του εξωτερικού.

Στο άρθρο 7 του νόμου προστίθεται το σημείο 3 που αναφέρει ότι εάν οι γονείς έχουν κανονική διαμονή στη χώρα, το παιδί που γεννούν μπορεί να λάβει αλβανική υπηκοότητα.

Η άλλη παρέμβαση προβλέπεται στο όγδοο άρθρο του νόμου για την ιθαγένεια. Η προστιθέμενη παράγραφος προβλέπει ότι κάθε μετανάστης που πηγαίνει να εργαστεί στην Αλβανία και έχει παιδί με αλβανική υπηκοότητα, μπορεί επίσης να λάβει υπηκοότητα ακόμη και αν δεν μιλά την αλβανική γλώσσα.

Οι νομοθετικές αλλαγές ανοίγουν επίσης τον δρόμο για τα παιδιά Αλβανών γονέων στο εξωτερικό που θέλουν να αγωνιστούν με την εθνική φανέλα της Αλβανίας και που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να πάρουν αλβανικό διαβατήριο πριν κλείσουν τα 18.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου