Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων στην Αλβανία - Στα 11,4 δισ. ευρώ οι συνολικές καταθέσεις

Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων στην Αλβανία - Στα 11,4 δισ. ευρώ οι συνολικές καταθέσεις

Οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας μειώθηκαν σε 1,25 τρισ. λεκ ή 11,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, συνεχίζοντας τη συρρικνωτική τάση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, η αποταμίευση έχει μειωθεί κατά 1,1%, ή 14,3 δισ. λεκ ή 129 εκατ. ευρώ λιγότερο.

Η πτώση επηρεάστηκε τόσο από ξένο όσο και από εγχώριο νόμισμα, αλλά η πτώση της αποταμίευσης σε ξένο νόμισμα σχετίζεται περισσότερο με τη στατιστική επίδραση της υποτίμησης του ευρώ, καθώς τα στοιχεία αναφέρονται σε λεκ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, οι καταθέσεις σε λεκ ήταν 543 δισ. λεκ ή 4,9 δισ. ευρώ, με συρρίκνωση 1% (-5,98 δισ. λεκ).

Η πτώση των καταθέσεων σε λεκ επηρεάστηκε τόσο από χρηματοπιστωτικές όσο και από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες και ιδιώτες. Οι τελευταίες, αν και τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν αυξηθεί, εξακολουθούν να μην αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες, «δελεασμένες» από τις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Σε ξένο νόμισμα, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 711 δισ. λεκ δηλαδή 6.5 δια. ευρώ με συρρίκνωση 1,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (-8,3 δισ. ALL), αλλά η συρρίκνωση επηρεάζεται από την υποτίμηση του ευρώ, στο οποίο ευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος της αποταμίευσης σε ξένο νόμισμα.

Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα των φυσικών προσώπων μειώθηκαν κυρίως, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν.

Ωστόσο, άλλα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, που αναφέρουν την εξέλιξη της αποταμίευσης στο σχετικό νόμισμα, δείχνουν ότι οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, σε ευρώ, καταγράφουν συνεχή αύξηση τους τελευταίους μήνες

Σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,1%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Οι αποταμιεύσεις σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 3,1% και αυτές σε λεκ κατά 1,1%.

Η εξοικονόμηση συναλλάγματος συνεχίζει να προτιμάται περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας το 56,7% του συνόλου τον Απρίλιο του 2023, από 56,2% τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου