Κομισιόν για Μπελέρη: Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να επέμβουμε

Κομισιόν για Μπελέρη: Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να επέμβουμε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπασε τη σιωπή για τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κατηγορείται μέσω κατασκευασμένων στοιχείων για εξαγορά ψήφων και συνεχίζει να κρατείται αδίκως.

Το Euronews γράφει ότι εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε σε δημοσιογράφο σε ανταπόκριση από την Αλβανία ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά έχουν γνώση της κατάστασης.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις έρευνες που γίνονται και ζητούμε να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές γενικότερα, ανέφερε ότι οι περιπτώσεις κατάχρησης δημοσίων πόρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καταγγελίες για εκβιασμό ψηφοφόρων και υπαλλήλων της διοίκησης, και ειδικότερα για εξαγορά ψήφων, είναι ανησυχητικές και θα πρέπει να διερευνηθούν αναλόγως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο και να ανταποκριθούν σε όλες τις συστάσεις του ΟΑΣΕ/ODIHR και της Επιτροπής της Βενετίας.

Η Ειδική Εισαγγελία εξέδωσε την απόφαση παραμονής στη φυλακή για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Η σύλληψή του έγινε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καταδίκασαν τη σύλληψη και προειδοποίησαν ότι θα μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο Μπελέρης. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχολιάσει αυτό το θέμα.

Το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη αναφέρθηκε επίσης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Edi Rama και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhaçka δήλωσαν ότι το θέμα της σύλληψης του Μπελέρη δεν είναι πολιτικό και ζήτησαν από τα όργανα της δικαιοσύνης να κάνουν το έργο τους χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις από το εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου