Στην εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παρέστη ο επικεφαλής της ΑΣΑ

Στην εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παρέστη ο επικεφαλής της ΑΣΑ

Στην εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, παρέστη ως επίσημος προσκεκλημένος ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» (ΑΣΑ) και εντεταλμένος Σύμβουλος των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Ανδρέας Κούρτης, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Η 19η Μαΐου είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που είχε ήδη ξεκινήσει από το 1913 και ολοκληρώθηκε κατά την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους, το 1923, με την εξαφάνιση των ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή που διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες.

Ο κ. Κούρτης, τιμώντας την ημέρα Μνήμης του ποντιακού ελληνισμού, έστειλε το εξής μήνυμα: «Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης αλλά και θλίψης, όχι μόνο για τον ποντιακό πληθυσμό αλλά για ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί αποτρόπαιο έγκλημα όχι μόνο εις βάρος των θυμάτων της αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι υπέστησαν διωγμό, εν ψυχρώ εκτελέσεις, βαρβαρότητες, κακουχίες και φυσικά εκρίζωση από τις πατρογονικές τους εστίες. Έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά. Είναι καθήκον μας να μην ξεχάσουμε αυτή την οδύνη που βίωσαν τα θύματα, με τον αφανισμό του πληθυσμού, τον εκτοπισμό και τον σφετερισμό των περιουσιών τους. Τιμούμε, δεν ξεχνάμε. Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Επιπλέον, ο κ. Κούρτης συνομίλησε με επίσημους προσκεκλημένους, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Γιώργο Βαρυθυμιάδη, τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Κενεβέζο, την Γ.Γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κα. Βασιλική Λοΐζου, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Νίκο Πέππα, κ.α.

Μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης έστειλε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων είναι κοινός, γι’ αυτό και πρότεινε να καθιερωθεί μια κοινή ημέρα μνήμης, η 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το μήνυμα από το Σύνταγμα με κατεύθυνση την Άγκυρα ήταν και να σταματήσουν οι διώξεις των πολιτών που μάχονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, να αναστηλωθούν και να χρησιμοποιούνται με σεβασμό τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, να ιδρυθούν μνημεία και κέντρα μελέτης της Γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου, να σταματήσει η επιθετική πολιτική και η πολιτική persona non grata για όσους επισκέπτονται τον Πόντο. «Η 19η Μαΐου δεν είναι ημέρα πένθους πια. Είναι ημέρα αγώνα, ενότητας και διεκδίκησης» τόνισε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου