Το πακέτο των 80 εκατ. δολαρίων για τον ποταμό Αώο

Το πακέτο των 80 εκατ. δολαρίων για τον ποταμό Αώο

Ο ποταμός Αώος τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, κατάφερε να πάρει την ιδιότητα του Εθνικού Πάρκου, φαίνεται να λαμβάνει μεγαλύτερη οικονομική προσοχή για βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών, όσον αφορά τη ρύπανση αλλά και τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της περιοχής, μέσω του τουρισμού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε πρόσφατα τον πλήρη φάκελο «Καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον για μια γαλάζια θάλασσα», ή εν συντομία, το CARE4BlueSea που εκτός από τον Αώο περιλαμβάνει και την ακτογραμμή του Νότου της Αλβανίας σε σημαντικές επενδύσεις.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έξι χρόνια, έχει πακέτο 80 εκατομμυρίων δολαρίων και χωρίζεται σε πολλές συνιστώσες.

Η πρώτη είναι αυτή της προώθησης και της ολοκληρωμένης και κυκλικής προσέγγισης για την προστασία των τοπίων και των υδάτινων πόρων.

Αυτή η συνιστώσα θα υποστηρίξει δραστηριότητες που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος, μέσω τεχνικής και οικονομικής βοήθειας για την εφαρμογή τοπικών λύσεων για την προστασία πολύτιμων τοπίων και υδάτινων πόρων εντός των ευρέων συνόρων της Νότιας Αυλώνας - Περιοχή Απορριμμάτων στο Αργυρόκαστρο.

Το έργο θα εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις επενδύσεις στη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η συνιστώσα έχει τρεις επιμέρους συνιστώσες που σχετίζονται με τη στήριξη ιδρυμάτων για βιώσιμες επιδόσεις και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, τη βελτίωση της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στους δήμους που περιλαμβάνονται στο έργο, τις αλλαγές στη συμπεριφορά με στόχο τον προσανατολισμό σε πιο βελτιωμένες μεθόδους.

Η δεύτερη συνιστώσα αφορά τη μείωση της ρύπανσης στον ποταμό Αώο.

Όλες οι επενδύσεις θα λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή για να διασφαλιστεί η κλιματική ανθεκτικότητα της υποδομής.

Αυτή η συνιστώσα θα χρηματοδοτήσει κατασκευαστικές εργασίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, μη συμβουλευτικές υπηρεσίες, αγαθά και εκπαίδευση. Ο αντίκτυπος σε κοινότητες κοντά στον ποταμό Αώο εκτιμάται επίσης ότι είναι πολύ υψηλός.

Η τρίτη συνιστώσα σχετίζεται με τη διαχείριση του έργου, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου