38 τηλεπικοινωνιακοί φορείς συμφώνησαν τη μείωση τελών περιαγωγής δεδομένων μεταξύ Δ. Βαλκανίων - ΕΕ

38 τηλεπικοινωνιακοί φορείς συμφώνησαν τη μείωση τελών  περιαγωγής δεδομένων μεταξύ Δ. Βαλκανίων - ΕΕ

Τριάντα οκτώ τηλεπικοινωνιακοί φορείς από την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια συμφώνησαν να μειώσουν τα τέλη της περιαγωγής δεδομένων μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις δύο περιοχές, στο πλαίσιο διαδικασίας που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δήλωση για την περιαγωγή που υπεγράφη κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα τον Δεκέμβριο.

Μέσω της εθελοντικής αυτής συμφωνίας, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δεσμεύτηκαν να μειώσουν σημαντικά το χάσμα μεταξύ των τελών περιαγωγής και των εγχώριων τελών για τη χρήση δεδομένων και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Τα μέγιστα επίπεδα τιμών λιανικής («ανώτατα όρια τιμών») για 1 gigabyte θα μειωθούν από τον Οκτώβριο του 2023 έως το 2028 ως εξής: 18 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2023, 14 ευρώ από το 2026 και 9 ευρώ από το 2028. Προβλέπονται ετήσιες επανεξετάσεις για την εκτίμηση των επιπτώσεων και για τη χάραξη των μελλοντικών βημάτων.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των 38 τηλεπικοινωνιακών φορέων, η οποία θα οδηγήσει στη μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων από την 1η Οκτωβρίου του 2023. Αυτή η εθελοντική συμφωνία θα εξασφαλίσει προβλεψιμότητα, θα συμβάλει στην εξάλειψη των φουσκωμένων λογαριασμών των καταναλωτών και θα διευκολύνει την ουσιαστική μείωση των τελών περιαγωγής δεδομένων για τους καταναλωτές της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.»

Η θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών αναμένεται να μειώσει τις τιμές περιαγωγής δεδομένων για τους καταναλωτές που κινούνται μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών ενθαρρύνει και απλουστεύει τις επιχειρηματικές, πολιτιστικές, τουριστικές και άλλες ανταλλαγές μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ γειτονικών περιοχών. Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς επί του παρόντος βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας προϊόντων με τιμές χαμηλότερες από τα συμφωνηθέντα ανώτατα όρια τιμών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς αγορά σε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.

Στην πρωτοβουλία καλούνται να συμμετάσχουν και άλλοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Αθηνά Παπακώστα, skai.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου