Οριστικό: Δικαίωμα ψήφου με ληγμένες ταυτότητες στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας

Οριστικό: Δικαίωμα ψήφου με ληγμένες ταυτότητες στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας

Στην επίσημη σελίδα της αλβανικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκε σήμερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει την δυνατότητα σε όσους κατέχουν ληγμένα έγγραφα ταυτοποίησης να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές.

Εχθές δημιουργήθηκε μεγάλο μπέρδεμα, όταν μετά τις σχετικές δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εσωτερικών, Μπλέντι Τσούτσι, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας ανήρτησε δημοσίευση σύμφωνα με την οποία οφελούνται μόνο εκείνοι των οποίων οι ταυτότητες λήγουν την 14η Μαϊόυ, ημέρα των εκλογών.

Η ΠΝΠ φαίνεται να βάζει τα πράγματα στην θέση τους αφού αποφασίστηκε πως:

«Η περίοδος ισχύος της ηλεκτρονικής ταυτότητας των πολιτών, εκλογέων στις εγκλογές για τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης [..] που λήγει μέχρι τις 14 Μαΐου 2023, παρατείνεται μέχρι την 31η Μαΐου 2023.»

Τόσο το 2021 όσο και το 2022 που πραγματοποιήθηκαν εκλογές στην Αλβανία, υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη και η διατύπωση ήταν ακριβώς ίδια με την παραπάνω. Τότε έγινε δεκτό ότι η ρύθμιση αφορά όλες τις ταυτότητες ανεξάρτητα του αν έχουν λήξει πριν ή μετά την δημοσίευση της ΠΝΠ. Άλλωστε, η παραπάνω ρύθμιση, έρχεται ως τροποποίηση στον εκλογικό νόμο του 2002 και δεν αποτελεί καινούριο νόμο, άρα ούτε ζήτημα αναδρομικής ισχύος φαίνεται να μπορεί να τεθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται ξεκάθαρο πως δεν χωρά άλλη ερμηνεία στον νόμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου