Επίτιμος πρόξενος στο Σουδάν: Εξαιρετικά δύσκολη η εκκένωση των Ελλήνων πολιτών

Επίτιμος πρόξενος στο Σουδάν: Εξαιρετικά δύσκολη η εκκένωση των Ελλήνων πολιτών

Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμος Παγουλάτος, περιγράφει την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Όπως λέει, υπάρχει φόβος, με τους κατοίκους να παραμένουν για όγδοη ημέρα εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, μη τολμώντας να βγουν έξω, ενώ μιλά για τους Έλληνες της περιοχής και τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις εκκένωσής τους.

«Είναι ένας κανονικός πόλεμος, μπορεί να πέφτουν σφαίρες δίπλα σου, μπορεί να πέφτουν οβίδες δίπλα σου, έχει στρατό απ’ έξω, δεν ξέρεις πώς θα εκφραστεί ο στρατός αυτός όταν σε δει στο δρόμο , αν τυχόν βγεις από το σπίτι σου. Οπωσδήποτε υπάρχει φόβος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή 21/04 ο στρατός, ο κ. Παγουλάτος σημειώνει ότι αυτή δεν τηρείται: «Παρόλο που υπήρχαν ελπίδες ότι θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός τις ημέρες των εορτών του Ραμαζανιού, δηλαδή πρώτη μέρα ήταν χθες, η δεύτερη σήμερα, δυστυχώς αυτή δεν τηρείται. Σήμερα είχαν αρχίσει εχθροπραξίες σε πολλές περιοχές και με βομβαρδισμούς προφανώς από αέρος με τα αεροσκάφη. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σε καμία περίπτωση δεν βγαίνει κανείς έξω από το σπίτι του και σε καμία περίπτωση δεν κυκλοφορούν. Όλοι παραμένουν στα σπίτια τους γιατί είναι η μοναδική ασφάλεια που έχουν αυτή τη στιγμή».

Μεταφέροντας μια ζοφερή εικόνα, σημειώνει πως οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς τα αναγκαία τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς νερό.

«Δεν υπάρχουν τα αναγκαία τρόφιμα. Για τους περισσότερους που είναι εγκλωβισμένοι είναι αυτά που είχαν όπως ένα σπίτι σε μια κανονική μέρα, μέχρι τη μέρα του Σαββάτου που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Ηλεκτρισμός δεν υπάρχει σε πάρα πολλά μέρη στο Χαρτούμ, όπως επίσης από ζημιές δεν υπάρχει και νερό, υδροδότηση. Κάποιοι που έχουν γεννήτριες και έχουν εξοικονομήσει λίγο πετρέλαιο, τις λειτουργούν κάποιες ώρες για να φορτίζουν κάποιοι τα κινητά τους και να μπορούν και οι αντλίες, -γιατί μόνο με αντλίες μπορεί να έχει νερό στο δίκτυο του σπιτιού ή οπουδήποτε- να έχει και λίγο νερό. Φυσικά όλες οι προμήθειες όλων μετά από μια βδομάδα, σε άλλους μπορεί να έχουν ήδη τελειώσει, ή να τελειώνουν, αλλά δεν μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει να βγει εκτός σπιτιού».

Το Χαρτούμ βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών, όμως οι εχθροπραξίες έχουν εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα. «Οι εχθροπραξίες είναι σε διάφορες πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στο δυτικό Σουδάν, το οποίο είχε τη φύλαξή του ο παραστρατιωτικός στρατός. Δεν έχουμε συγκεκριμένα νέα, αλλά ξέρουμε ότι γίνονται και εκεί φασαρίες και μάχες. Πάντοτε όμως το καίριο σημείο, θεωρείται ότι όποιος έχει το Χαρτούμ υπό τον έλεγχό του, έχει όλο το Σουδάν. Γι’αυτό και γίνονται τέτοιες εχθροπραξίες εντός της πρωτεύουσας».

cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου