Απογοήτευση ΕΕ για το μποϊκοτάζ των εκλογών από τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο

Απογοήτευση ΕΕ για το μποϊκοτάζ των εκλογών από τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να πραγματοποιηθού ειρηνικά οι έκτακτες τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Στις 23 Απριλίου, πολίτες με δικαίωμα ψήφου στους τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, στους οποίους κατοικούν οι περισσότεροι Σέρβοι - Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Ποτόκ - θα εκλέξουν νέους δημάρχους.

Η ΕΕ εξέφρασε επίσης για άλλη μια φορά την απογοήτευσή της για το μποϊκοτάζ των εκλογών από το κύριο κόμμα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, Λίστα Σέρβων - το οποίο έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου - και δήλωσε ότι είναι απαραίτητο οι Σέρβοι να επιστρέψουν στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.
«Από τότε που οι Σέρβοι αποχώρησαν από τους θεσμούς στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου τον Νοέμβριο του 2022, η ΕΕ, μαζί με τους εταίρους μας, έχει δεσμευτεί και με τις δύο πλευρές για τη μείωση των εντάσεων και για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. Μέχρι στιγμής, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στην κατάσταση στην οποία οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συμμετέχουν ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στανό. Στις 5 Νοεμβρίου 2022, οι δήμαρχοι της Βόρειας Μιτρόβιτσας, Λεποσάβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Ποτόκ από τη Σερβική Λίστα, παραιτήθηκαν. Μαζί με δημοτικές συνελεύσεις και άλλους αξιωματούχους από τον τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, έλαβαν αυτή την απόφαση ως ένδειξη δυσαρέσκειας με απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, η οποία υποχρέωνε τους Σέρβους να αντικαταστήσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, που εκδόθηκαν από τη Σερβία, σε RKS - Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Στις εκλογές της 23ης Απριλίου, 10 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τη δημαρχία τεσσάρων δήμων και μόνο ένας προέρχεται από τη σερβική κοινότητα. Προηγουμένως, ένας ακόμη Σέρβος υποψήφιος είχε συμμετάσχει στην κούρσα, ο οποίος όμως αποχώρησε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.
Αναφερόμενος στις εκλογές και τη μη συμμετοχή της Σερβικής Λίστας σε αυτές, ο Stano εξέφρασε για άλλη μια φορά την απογοήτευση του ευρωπαϊκού μπλοκ για την απόφαση αυτού του κόμματος, δεδομένης της ανάγκης δέσμευσης των ντόπιων Σέρβων στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Στανό αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία του Μαρτίου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η οποία επιτεύχθηκε στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπει τη συμμετοχή Σέρβων στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.
Η Σερβική Λίστα, αλλά και οι αξιωματούχοι στο Βελιγράδι, έθεσαν δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή των Σέρβων στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου: τη συγκρότηση της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία και την απόσυρση των ειδικών μονάδων της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από τα βόρεια. Σε αντίθετη περίπτωση, στις εκλογές της 23ης Απριλίου θα είναι ανοιχτά 19 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 13 θα βρίσκονται σε κοντέινερ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου