Έως και 150 Ολλανδοί πεζοναύτες θα σταλούν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για ένα έτος ώστε να ενισχύσουν την αποστολή Althea των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUFOR), δήλωσαν την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra και η υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren σε επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.
Η EUFOR Althea είναι μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την ειρήνη και να αποτρέψει μια νέα έκρηξη βίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ξεκίνησε το 2004 και θεωρείται διάδοχος των προηγούμενων ειρηνευτικών αποστολών του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία το 1995.
«Δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας, η Ολλανδία και η ΕΕ έχουν άμεσο συμφέρον για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Μαζί με τους εταίρους, η Ολλανδία στοχεύει στην προώθηση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρεται στην επιστολή προς το κοινοβούλιο.
Εκτός από τους 150 πεζοναύτες, δέκα επιπλέον στρατιώτες θα σταλούν στη Βοσνία για τη συλλογή πληροφοριών ως μέρος της λεγόμενης μονάδας πληροφοριών «Ανθρώπινη Νοημοσύνη». Ενώ οι πεζοναύτες θα υπηρετήσουν στη χώρα για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, η μονάδα πληροφοριών θα φτάσει στη Βοσνία τον Ιούνιο.
«Η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι σημαντική για μια ασφαλή Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ολλανδία στέλνει έναν λόχο πεζικού και μια ομάδα πληροφοριών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα. Οι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην αποστολή της ΕΕ EUFOR Althea», έγραψε στο Twitter η Ollongren.
Η επιστολή αναγνωρίζει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα ως παράγοντες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
«Κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ρωσία επωφελείται από μια ασταθή Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να αποτρέψει την περαιτέρω προσέγγιση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να αυξήσει τη δική της επιρροή στα Βαλκάνια. […] Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ για να πιέσει χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων», αναφέρεται στην επιστολή.
Πρόσφατα, οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προώθησε διάφορες αμφιλεγόμενες προτάσεις νόμου και απείλησε με απόσχιση από τη Βοσνία.
Η Ολλανδία έχει μια δύσκολη ιστορία όσον αφορά τις στρατιωτικές αποστολές στη Βοσνία: Το 1995, το ολλανδικό τάγμα που ήταν υπεύθυνο για τη φύλαξη του πληθυσμού της βοσνιακής πόλης Σρεμπρένιτσα υποχώρησε, οδηγώντας στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι.
Σχόλια