Η περίληψη των δεδομένων, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων όλων των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που εντοπίστηκαν το 2023, αναφέρει ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη διαδρομή, με 99.068 διελεύσεις. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ήταν μείωση 31 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022.
Εν τω μεταξύ, η διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, από την Τουρκία προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Βόρειας Κύπρου, σημείωσε σημαντική αύξηση στις παράτυπες διελεύσεις -κατά 55%- φτάνοντας συνολικά τις 60.073.
«Αυτό σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2016 και αντιπροσωπεύει αύξηση 17% από τα στοιχεία που ήταν το 2022, δείχνοντας μια συνεχή ανοδική τάση τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε το δελτίο τύπου του οργανισμού.
Η Κεντρική Μεσόγειος ήταν η πιο ενεργή οδός μετανάστευσης προς την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 41 τοις εκατό των παράτυπων διελεύσεων, ακολουθούμενη από τα Δυτικά Βαλκάνια (26 τοις εκατό) και την Ανατολική Μεσόγειο (16 τοις εκατό).
Οι Σύριοι αντιπροσώπευαν πάνω από 100.000 παράτυπες διελεύσεις πέρυσι, τον υψηλότερο αριθμό μεταξύ όλων των εθνικοτήτων. Ακολούθησαν οι κάτοικοι της Γουινέας και οι Αφγανοί. Αυτές οι τρεις κύριες εθνικότητες αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο όλων των διελεύσεων.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της έκθεσης είναι η αλλαγή στon όρο που χρησιμοποιεί ο Frontex. Μετά από χρόνια υπεράσπισης από ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών, η έκθεση απέρριψε τον όρο «παράνομες διελεύσεις» και αντί αυτού επέλεξε το επίθετο «παράτυπη».
Ο προηγούμενος όρος έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα διέλευσης των συνόρων για την αναζήτηση ασύλου, όπως αναγνωρίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης που υπογράφηκε το 1951.
Ο Frontex διαθέτει επί του παρόντος 2.500 συνοριοφύλακες και άλλο προσωπικό που συμμετέχει στις κοινές του επιχειρήσεις στα σύνορα της Ευρώπης.
Το 2023 ξεκίνησε μια νέα αποστολή του Frontex στη Μολδαβία και κοινές επιχειρήσεις στα Σκόπια. Τον Οκτώβριο, η υπηρεσία ανακοίνωσε περήφανα ότι διεξήγαγε συνοριακούς ελέγχους πρώτης γραμμής σε σύνορα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά, στα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του έτους παρουσίασε αρκετά πιλοτικά έργα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σχόλια