Το 42% του πληθυσμού των Τιράνων δεν έχει ή δεν αναζητεί εργασία

Το 42% του πληθυσμού των Τιράνων δεν έχει ή δεν αναζητεί εργασία

Για πρώτη φορά, τα Τίρανα ηγούνται και των 12 περιφερειών της Αλβανίας για το υψηλό επίπεδο «τεμπελιάς» του πληθυσμού που δεν δραστηριοποιείται στην αγορά εργασίας (αλλά ούτε το επιδιώκει).

Τα στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι τους τελευταίους 3 μήνες του 2022, το ποσοστό αδράνειας στα Τίρανα ήταν 42%.

Τα Τίρανα το 2022 αντανακλούσαν τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Το υψηλό επίπεδο ανενεργού πληθυσμού οδήγησε σε χαμηλό ποσοστό απασχόλησης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Αν και περίπου το 60% της οικονομικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα και γύρω από αυτήν, ο μισός πληθυσμός των Τιράνων δεν θέλει να εργαστεί παρόλο που ορισμένες βιομηχανίες έχουν τεράστια ανάγκη για τους εργαζόμενους.

Από τις 12 περιφέρειες της χώρας, μετά τα Τίρανα, η Lezha, η Dibra και ο Αυλώνας έχουν υψηλό ποσοστό μη ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας με πάνω από 40%.

Από την άλλη πλευρά, το Μπεράτι, η Κορυτσά και το Ελμπασάν έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα μη ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας.

Σε ολόκληρη τη χώρα, ο ανενεργός πληθυσμός στο τέλος του 2022 ήταν περίπου 860 χιλιάδες άτομα σύμφωνα με το INSTAT, συμπεριλαμβανομένων όλων των ατόμων που δεν χαρακτηρίζονται ως μισθωτοί ή άνεργοι.

Τα ανενεργά άτομα ή εκτός εργατικού δυναμικού, είναι άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν ή θέλουν δουλειά επειδή πάνε σχολείο, οι συνταξιούχοι ή άτομα με αναπηρίες, μπορεί να εκτελούν οικιακές υποχρεώσεις ή να μην αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορώ να βρουν.

Το ποσοστό αδράνειας εκτός του εργατικού δυναμικού υπολογίζεται διαιρώντας τον ανενεργό πληθυσμό με τον πληθυσμό της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Αυτός ο δείκτης είναι περίπου 38% το 2022.

Η έρευνα εργατικού δυναμικού ερευνά τον πληθυσμό ηλικίας 15 ετών και άνω, η οποία είναι η ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν νόμιμα να αρχίσουν να εργάζονται.

Η Αλβανία είχε ιστορικά υψηλό επίπεδο ανενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα των ραγδαίων δημογραφικών εξελίξεων της χώρας και της έλλειψης ενός ευέλικτου οικονομικού μοντέλου στην απασχόληση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου