Στη δημοσιότητα το όνομα υπόπτου που διέρρευσε στοιχεία από το Πεντάγωνο

Στη δημοσιότητα το όνομα υπόπτου που διέρρευσε στοιχεία από το Πεντάγωνο

Ο βασικός ύποπτος για τη διαρροή «άκρως απορρήτων» εγγράφων του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ονομάζεται Τζακ Τεϊσέιρα. Το όνομά του δόθηκε στη δημοσιότητα από Αμερικανούς αξιωματούχους στο CBS News.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι είναι ένας 21χρονος αξιωματικός πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης. Τουλάχιστον 50, αλλά πιθανώς περισσότερα από 100 μυστικά έγγραφα δημοσιεύτηκαν στο Discord, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα έγγραφα περιέχουν μια σειρά από εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και υπηρεσίες χωρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, η Washington Post δημοσίευσε μια συνέντευξη με ένα από τα μέλη της ομάδας όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα έγγραφα. Περιέγραψε τον δράστη ως έναν νεαρό, χαρισματικό ενθουσιώδη στα 20 του που εργάζεται σε μια ανώνυμη στρατιωτική βάση. Η Post ανέφερε ότι αυτό το άτομο ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας συνομιλίας Discord, όπου υπήρχαν περίπου 2 δωδεκάδες μέλη που αντάλλασσαν "μιμίδια, αστεία και περιστασιακή συνομιλία" και παρακολουθούσαν ταινίες μαζί.

Τα μέλη περιλάμβαναν άτομα από τη Ρωσία και την Ουκρανία και μια σειρά από άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική, ανέφερε η εφημερίδα. Αρχικά οι διαρροές διατηρήθηκαν εντός της μικρής ομάδας συνομιλίας, αλλά στις αρχές Μαρτίου τα μέλη άρχισαν να τις δημοσιεύουν σε άλλους διακομιστές Discord.

Από εκεί αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα 4chan και στην εφαρμογή Telegram, ειδικά σε φιλορωσικά κανάλια.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ερευνητές ήταν κοντά στον εντοπισμό του προσώπου που διέρρευσε τα έγγραφα.

«Υπάρχει μια πλήρης έρευνα σε εξέλιξη, όπως γνωρίζετε, με την κοινότητα πληροφοριών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και είναι κοντά», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. Το FBI δεν έχει επισήμως ταυτοποιήσει έναν ύποπτο για τη διαρροή των αρχείων του Πενταγώνου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου