Η δραστηριότητα της οργάνωσης Wagner στα Δ. Βαλκάνια

Η δραστηριότητα της οργάνωσης Wagner στα Δ. Βαλκάνια

Η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner Group κυκλοφόρησε μια διαφήμιση στη σερβική γλώσσα στις 5 Ιανουαρίου στον ιστότοπο Russia Today Balkan (RT Balkan), καλώντας όλους τους πιθανούς εθελοντές από τη Σερβία να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η διαφήμιση προκάλεσε κριτική από Σέρβους αξιωματούχους και πολίτες και προκάλεσε εικασίες σχετικά με την εμπλοκή του Ομίλου Wagner στη Σερβία.

Στις 5 Ιανουαρίου, το RT Balkan δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο, με τίτλο «Η Wagner δημοσιεύει πρόσκληση για εθελοντές. οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικές», διευκρινίζοντας τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον πόλεμο, τις αποδοχές και τη διαθέσιμη εκπαίδευση. Το κείμενο για τη διαφήμιση εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα του RT Balkan αμέσως μετά την κοινοποίησή του.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε δριμύτατα το κάλεσμα σε συνέντευξή του στην Εθνική Τηλεόραση.

Το κάλεσμα αυτό προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν ο όμιλος Wagner δραστηριοποιείται στη Σερβία και στην περιοχή των Βαλκανίων, δεδομένης της επιβεβαιωμένης παρουσίας του στην Ουκρανία, τη Συρία και σε άλλες χώρες.

Η Wagner Group είναι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που ανήκει στον Yevgeny Prigozhin, η οποία παρέχει μισθοφορικές υπηρεσίες για τη ρωσική κυβέρνηση σε πεδία μάχης στο εξωτερικό, κυρίως στη Συρία και την Ουκρανία. Η φήμη τους αυξήθηκε πρόσφατα για τη στρατολόγηση καταδίκων από ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία για να συμπληρώσουν το υψηλό ποσοστό θανάτων του ρωσικού στρατού, καθώς οι πρωτοβουλίες κινητοποίησης της κυβέρνησης αποτυγχάνουν να λύσουν το πρόβλημα των απωλειών. Η υποστήριξη της Βάγκνερ στον ρωσικό στρατό δεν αναγνωρίζει ανοιχτά τη ρωσική κυβέρνηση καθώς οι μισθοφορικές δυνάμεις είναι παράνομες στη Ρωσία. Η Βάγκνερ δήλωσε ότι ιδρύθηκε με σκοπό την «υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων». Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να οργανώσουν πολιτικές εκστρατείες και πρωτοβουλίες υπεράσπισης.

Η συζήτηση για την παρουσία του Ομίλου Βάγκνερ στη Σερβία εντάθηκε τον Νοέμβριο του 2022 όταν ο αρχηγός της σερβικής ακροδεξιάς Λαϊκή Περίπολος, Ντάμιαν Κνέζεβιτς, επέστρεψε από μια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Ομάδας Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη, συνοδευόμενος από τον Ρώσο προπαγανδιστή Aleksandar Lisov που παρουσιάζεται ως «επικεφαλής του Ρωσοσερβικού Κέντρου «Eagles». Εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο, όπου ο Knežević είπε:

Πρέπει να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στη Ρωσία γιατί αυτό εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξή μας στη Σερβία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και βοήθεια από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτή είναι επίσης βοήθεια από τον ρωσικό στρατό σε περίπτωση σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Στις 7 Δεκεμβρίου, η σερβική εφημερίδα Danas ανέφερε μια ανακοίνωση σε ένα προφίλ Telegram της Wagner σχετικά με το άνοιγμα ενός Πολιτιστικού Κέντρου του Ομίλου Wagner "Orly" (Eagles).

Ο ισχυρισμός για το άνοιγμα του Κέντρου Wagner στη Σερβία διαψεύστηκε τόσο από τον Knežević όσο και από τον Lisov, οι οποίοι είπαν στο BBC ότι στην πραγματικότητα η Βάγκνερ επέτρεψε στους «Αετούς» να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους στην Αγία Πετρούπολη.

Στις 14 Ιανουαρίου, μια τοιχογραφία που γιορτάζει την Βάγκνερ βρέθηκε στο Βελιγράδι, υπογεγραμμένη από το People's Patrol. Τρεις ημέρες αργότερα, το ρωσικό εγχώριο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε είδηση για αρκετούς Σέρβους εθελοντές που εκπαιδεύονταν για μάχη στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις αυξήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις 10 Δεκεμβρίου, όταν τοπικοί Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα και αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία μετά τη σύλληψη ενός ύποπτου δράστη εναντίον αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου.

Τον Δεκέμβριο, ο Knežević οργάνωσε τρεις διαδηλώσεις για την υποστήριξη αυτών των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο να διαταράξει τον συνεχιζόμενο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι και μία στο συνοριακό πέρασμα του Κοσσυφοπεδίου Jarinje στις 18 Δεκεμβρίου. Προοριζόμενη ως έκκληση όλων των Σέρβων σε όλη τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, η διαμαρτυρία συγκέντρωσε αρκετές δεκάδες δεξιούς εξτρεμιστές, με το σύνθημα «Προσευχήσου στον Θεό και μείνε στη Ρωσία».

Ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Σέλμο Τσίκοτιτς, είπε στο Radio Free Europe στις 9 Ιανουαρίου ότι τα στοιχεία πληροφοριών δείχνουν την παρουσία της ομάδας Wagner, μαζί με τη λέσχη μοτοσικλετιστών Night Wolves του Πούτιν, στον αμφιλεγόμενο εορτασμό για την προώθηση της απόσχισης της σερβικής Republika Srpska, η οποία ήταν καταδικασμένη από την ΕΕ ως αντισυνταγματική.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani, σε συνέντευξή της στην Telegraph του Λονδίνου τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε ότι οι μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Wagner συνεργάζονται με τις σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και διακινούν λαθραία όπλα και στρατιωτικές στολές χωρίς εμβλήματα του Κοσσυφοπεδίου. Η Οσμάνι είπε ότι μια τέτοια επιχείρηση ενδέχεται να στοχεύει στην έναρξη μιας ενδεχόμενης υβριδικής επίθεσης από τη Σερβία για να αναλάβει τον έλεγχο του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου