Η αλβανική κυβέρνηση αμφισβητεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη θητεία της ΥΠΕΞ Τζάτσκα

Η αλβανική κυβέρνηση αμφισβητεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη θητεία της ΥΠΕΞ Τζάτσκα

Τη Δευτέρα, οι Σοσιαλιστές ζήτησαν από το Νομοθετικό Συμβούλιο τη γνώμη εμπειρογνωμόνων σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς ακύρωσε την αντισυνταγματικότητα για δύο αποφάσεις της Βουλής για να μην σταλεί προς εκδίκαση η πρόταση μομφής για την θητεία της Αλβανίδας ΥΠΕΞ, Όλτα Τζάτσκα.

«Ο νομοθέτης είναι η Βουλή, όχι το Συνταγματικό Δικαστήριο ή οποιοδήποτε άλλο δικαστήριο» – είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Ερμονέλα Φελάι, υποστηρίζοντας ότι είχαν την υποχρέωση να αναλύσουν τις αποφάσεις.

Τόνισε ότι υπάρχουν «ερωτηματικά» για την απόφαση και ότι θα χρειαστεί διαβούλευση με συνταγματικούς εμπειρογνώμονες πριν αποφασίσει η Βουλή για την πρακτική της εφαρμογής της.

«Ζητάμε να εμβαθύνουμε ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνεπάγονται και συνταγματικές αλλαγές» - είπε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια ειδικών θα ήταν απαραίτητη για τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η θέση της πλειοψηφίας ήταν «συνήγορος υπεράσπισης» υπέρ της συναδέλφου τους και έρχεται σε αντίθεση με κάθε προηγούμενη πρακτική που ακολουθήθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Δεν είμαστε εδώ για να σχολιάσουμε τις αποφάσεις του δικαστηρίου, αλλά για να τις εφαρμόσουμε» - είπε ο Γκαζμέντ Μπαρδι, επιμένοντας ότι αυτές οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για τη Βουλή.

Ο Bardhi αναφέρθηκε σε απόφαση του 2016 για τον πρώην βουλευτή Koço Kokëdhima, όταν σύμφωνα με τον ίδιο, το Δικαστήριο προέβη σε ερμηνεία του άρθρου 70 του Συντάγματος και του ρόλου της Βουλής να στείλει σε αυτό το δικαστήριο τις προτάσεις μομφής.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίωσε αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι «η Βουλή έπρεπε να είχε αποδεχθεί την πρόταση του αναφέροντος και να αποστείλει την υπόθεση για επανεξέταση στο Δικαστήριο, έτσι ώστε οι πτυχές που υποστηρίζονται ως ασυμβίβαστες με την θητεία της βουλευτού Olta Xhaçka να υπόκεινται σε συνταγματική αξιολόγηση , αφού κατά τη συνταγματική δίκη δεν επαληθεύτηκε νομικό-τυπικό κώλυμα για να μπλοκαριστεί η πρόταση από τη Βουλή».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου