4 δις λίρες ποντάρει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις εξαγωγικές σχέσεις με την Αλβανία

4 δις λίρες ποντάρει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις εξαγωγικές σχέσεις με την Αλβανία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του UK Export Finance (UKEF), Tim Reid, συνάντησε τον Ράμα και την υπουργό Οικονομικών, Delina Ibrahimaj, για να εδραιώσουν τη συμφωνία των 4 δισ. λιρών για μια στενότερη εξαγωγική σχέση ΗΒ - Αλβανίας.

Αυτά τα 4 δισεκατομμύρια £ σηματοδοτούν τον διπλασιασμό της προηγουμένως δημοσιευμένης διάθεσης κινδύνου αγοράς για την υποστήριξη της UKEF για την Αλβανία και σηματοδοτεί την τεράστια ευκαιρία που είναι διαθέσιμη για τους εξαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Αλβανία έφτασαν τα 144 εκατομμύρια £ το 12μηνο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 97 εκατομμύρια £ σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η επίσκεψη θα βασιστεί σε αυτήν την αυξανόμενη εμπορική σχέση και θα καταλήξει σε συμφωνία για στενότερη συνεργασία.

Ο Tim Reid, Διευθύνων Σύμβουλος της UK Export Finance λέει: «Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εδώ για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο όγκος του εμπορίου με την Αλβανία αυξάνεται δραματικά, δείχνοντας την τεράστια όρεξη για βρετανικές εξαγωγές. Με την υποστήριξη της UKEF περισσότερες εταιρείες μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη των εξαγωγών.

«Χαιρετίζουμε επίσης την πρόσφατη έναρξη του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλβανία. Αυτός ο νέος οργανισμός θα βοηθήσει στη σύνδεση βρετανικών και αλβανικών επιχειρήσεων.

«Η στενότερη σχέση μας με την Αλβανία θα ξεκλειδώσει μια νέα φάση συνεργασίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές. Πέρυσι γιορτάσαμε τα 100 χρόνια των εμπορικών μας σχέσεων, ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με την Αλβανία και να ενισχύσουμε τη σπουδαία εξαγωγική μας σχέση».

Οι συμφωνίες που θα συναφθούν μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα συμβάλουν στην υλοποίηση της ευρύτερης ατζέντας της κυβέρνησης. Μια φιλοδοξία 4 δισ. λιρών θα σήμαινε ελάχιστη αξία 800 εκατομμυρίων λιρών για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αλβανοί αγοραστές θα πρέπει να προμηθεύονται από την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τους όρους χρηματοδότησης της UKEF.

Η UKEF έχει ένα International Export Finance Executive με έδρα τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο εργάζεται παράλληλα με άλλες κυβερνητικές ομάδες σε αυτές τις χώρες, καθώς και καλύπτοντας την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το IEFE συνεργάζεται στενά με τους ξένους αγοραστές για να παρουσιάσει την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκονται σε ετοιμότητα σε όλο τον κόσμο για να συζητήσουν τις επιλογές χρηματοδότησης που διατίθενται από τη UKEF για την υποστήριξη των εξαγωγών προϊόντων ή/και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα παράδειγμα υποστήριξης της UKEF στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει ένα εγγυημένο δάνειο 360 εκατομμυρίων λιρών για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου 5G στη Σερβία. Η υποστήριξη της UKEF για αυτό το έργο του αυτοκινητόδρομου, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, δημιουργεί αξία περίπου 125 εκατομμυρίων λιρών για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου