Ομάδα εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αξιολογήσει τις αλβανικές φυλακές τον Απρίλιο

Ομάδα εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αξιολογήσει τις αλβανικές φυλακές τον Απρίλιο

Μια ειδική ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει την ασφάλεια των αλβανικών φυλακών εντός του Απριλίου. Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Έντι Ράμα με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ αυτή την Πέμπτη στο Λονδίνο. Κι αυτό γιατί οι Βρετανοί θέλουν να είναι σίγουροι για την επιστροφή εκατοντάδων Αλβανών κρατουμένων που εκτίουν την ποινή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σχετικά με τη συνεργασία στην ποινική δικαιοσύνη, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ χαιρέτησαν την κοινή εργασία για τις εκδόσεις, τις ποινικές διώξεις και τις ιατροδικαστικές ικανότητες και την έκδοση εκατοντάδων κρατουμένων βάσει υφιστάμενων συμφωνιών. Συμφώνησαν ότι μια κοινή ομάδα ΗΒ-Αλβανίας θα διενεργήσει αξιολόγηση της χωρητικότητας των φυλακών της Αλβανίας, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου, με στόχο την επιστροφή όλων των ορισμένων Αλβανών υπηκόων από το σύστημα των φυλακών του Ηνωμένου Βασιλείου" - ανέφερε σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στενοί εταίροι, επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και των δύο χωρών, την προστασία της δημοκρατίας και της προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής διεθνούς απάντησης στη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό θα περιλαμβάνει τη βοήθεια της αλβανικής κυβερνοάμυνας απέναντι σε διαδικτυακές απειλές» - αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση Τύπου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο θέμα των λαθρομεταναστών.

«Οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν το έργο στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης και Ομάδας Εργασίας που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, για την προώθηση της κοινής προτεραιότητας αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και των εγκληματικών συμμοριών εμπορίας ανθρώπων. Συζήτησαν για την αυξημένη επιχειρησιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων κοινών επικοινωνιών υψηλού επιπέδου για τον περιορισμό της ροής ανθρώπων, και περαιτέρω συμφωνίες για την κοινή χρήση δεδομένων και τα διαβατήρια. Οι δύο Πρωθυπουργοί χαιρέτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, καθώς περίπου 800 παράνομοι μετανάστες έχουν επιστρέψει στην Αλβανία από τον Δεκέμβριο, τις ενέργειες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου που ορίζουν την Αλβανία ως ασφαλή χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τέλος, και οι δύο Πρωθυπουργοί χαιρέτησαν την πρόοδο στην επιχειρηματική και πανεπιστημιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του νέου Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλβανία, του διπλασιασμού του Ταμείου Ετοιμότητας για τον Κίνδυνο Αγοράς για τη χρηματοδότηση των βρετανικών εξαγωγών στην Αλβανία σε 4 δισεκατομμύρια λίρες, για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των πανεπιστημίων της Αλβανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου» - καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου