Επίσκεψη Μπορέλ σε Τίρανα και Σκόπια ενόψει συνάντησης Βούτσιτς - Κούρτι

Επίσκεψη Μπορέλ σε Τίρανα και Σκόπια ενόψει συνάντησης Βούτσιτς - Κούρτι

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Josep Borrell, θα επισκεφθεί την Αλβανία και τα Σκόπια αυτή την εβδομάδα. Αρχικά, θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των δύο αυτών χωρών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σταθεροποίησης Σύνδεσης. Στις 18 Μαρτίου θα διοργανώσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, ο Μπορέλ θα παραμείνει στην Αλβανία στις 15 και 16 Μαρτίου, ενώ στα Σκόπια στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 18 Μαρτίου θα οργανώσει τον νέο γύρο διαλόγου Κοσόβου-Σερβίας στην Οχρίδα.

«Οι επισκέψεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις διμερείς σχέσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών σταθεροποίησης και σύνδεσης, καθώς και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτές τις χώρες και στα Δυτικά Βαλκάνια». αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, υπάρχει επίσης το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, όπου η ΕΕ και η συνδεδεμένη χώρα αναλύουν τις εξελίξεις στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Συνήθως όλες οι συνεδριάσεις αυτού του Συμβουλίου πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες συναντήσεις σε Τίρανα και Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο Borrell θα συνοδεύεται από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Oliver Varhelyi.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου