Αναστήλωση Ναών και συντήρηση αγιογραφιών και κειμηλίων από την Εκκλησία της Αλβανίας

Αναστήλωση Ναών και συντήρηση αγιογραφιών και κειμηλίων από την Εκκλησία της Αλβανίας

Σε όσους ναούς της έχουν παραχωρηθεί επιτελεί ένα ουσιαστικό ανακαινιστικό και αναστηλωτικό έργο, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αφού αυτά τα μνημεία δεν καταγράφουν μόνο την ιστορική πορεία της Ορθοδοξίας στην Αλβανία, δεν αποτελούν μόνο μαρτυρία των διωγμών, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα ζωντανό κάλεσμα για μια πνευματική ζωή στο σήμερα, που θα δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό με χρήματα της Αρχιεπισκοπής και με την καθοδήγηση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου το στελεχωμένο και άριστο τεχνικό της τμήμα έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος από τις εν εξελίξει εργασίας στη Μονή της Παναγίας της Αθαλιώτισσας στο Αθάλι Χειμμάρας.

Ειδικότερα αποκαταστάθηκε η διαλυμένη σχεδόν οροφή του καθολικού, η οποία επιστρώθηκε με αδιάβροχο υλικό. Καλύφθηκαν τα κενά και ενισχύθηκε περιμετρικά το κτίσμα, διαμορφώθηκε κατάλληλα το δάπεδο του ναού.

Παράλληλα το Ινιστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας συντηρεί τις αγιογραφίες στο ναό του αγίου Γεωργίου στο Βυθκούκι Κορυτσάς, όπως και την εικόνα της Παναγίας από το ναό.

Στο εργαστήρι αποκατάστασης έργων τέχνης του Μεσαιωνικού Μουσείου Κορυτσάς επιδιορθώθηκαν δύο εικόνες της Παναγίας.

Η παρέμβαση γίνεται στο τμήμα της αψίδας της Εκκλησίας, καθώς λόγω της φθοράς του χρόνου και κυρίως της υγρασίας οι τοιχογραφίες είχαν υποστεί ζημιές στο σημείο αυτό.

Τα Ορθόδοξα μνημεία και κειμήλια της Εκκλησίας της Αλβανίας, που σιγά σιγά ξαναβρίσκουν την αίγλη τους, φανερώνουν ότι η πίστη δεν είναι ένα φαινόμενο και επιφαινόμενο, που σβήνει από διάφορες προσωρινές καταστάσεις και στάδια.

Η πίστη είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ψυχή. Είναι μια ιδέα, που όσο και αν πολεμηθεί, δεν ξεριζώνεται. Είναι δώρημα και χάρη του ζωντανού Θεού. Είναι το μεγάλο μυστήριο. Μυστήριο ακατάληπτο, το οποίο προκαλεί δέος, αλλά και μια εσωτερική υπερκόσμια γλυκύτητα στην ψυχή.

Γι' αυτό σαγηνεύει. Αυτό, που δεν μπορούν καταλάβουν διαχρονικά οι διώκτες της, όπως συνέβη και στην Αλβανία, είναι ότι με τη θρησκεία ο άνθρωπος όχι μόνο μεταμορφώνεται σε Άνθρωπο. Αυτό θα ήταν πολύ λίγο.

Υψώνεται πάνω από τους φραγμούς και τις αντιθέσεις της ύπαρξη, υπερβαίνει το χρόνο και τη ροή του και δίνει νόημα στη ζωή του και στον κόσμο.

πάτερ Ηλίας Μάκος - εκκλησία online

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου