Η αναπτυξιακή στόχευση των Δυτικών Βαλκανίων στο οικονομικό φόρουμ στα Σκόπια

Η αναπτυξιακή στόχευση των Δυτικών Βαλκανίων στο οικονομικό φόρουμ στα Σκόπια

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, στελέχη των Κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής καθώς και του επιχειρηματικού και διπλωματικού κόσμου, ανέλυσαν του πολιτικούς, γεωστρατηγικούς και αναπτυξιακούς τους στόχους, στο πλαίσιο του 2ου Skopje Economic Forum, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, την Τετάρτη. Έμφαση στην πολιτική και αναπτυξιακή στόχευση των Δυτικών Βαλκανίων δόθηκε στο 2ο Skopje Economic Forum, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, την Τετάρτη και διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων. Μεταξύ των ομιλητών από τον πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν οι Πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσόβου και του Μαυροβούνιου, καθώς και στελέχη Κυβερνήσεων της Τσεχίας και της Αλβανίας, Πρέσβεις, και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου με μεγάλο επενδυτικό αποτύπωμα στη βαλκανική χερσόνησο. Ειδικότερα, στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι, αφού συλλυπήθηκε την Ελλάδα για το τραγικό, σιδηροδρομικό δυστύχημα, ανέδειξε τη σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την περιφερειακή συνεργασία, τον “πράσινο” μετασχηματισμό και την αύξηση των επενδύσεων. “Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ, δεν είναι πλέον ζήτημα αν τα Δυτικά Βαλκάνια θα γίνουν μέρος της ΕΕ, αλλά πότε. Βλέπω το Οικονομικό Φόρουμ ως προέκταση των κοινών περιφερειακών πρωτοβουλιών μας, συμπεριλαμβανομένου του Open Balkan, όπου μέσα από διάφορα έργα βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, συμμετέχει στη Διαδικασία του Βερολίνου και μια χώρα που προεδρεύει επί του παρόντος στον ΟΑΣΕ. Είμαστε μια χώρα που λύνει τα ανοιχτά της ζητήματα μέσω της διπλωματίας, γι’ αυτό η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ακατανόητη και απαράδεκτη για εμάς”, ανέφερε ο Κοβάτσεβσκι.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι σημείωσε πως οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου πρέπει να εξομαλυνθούν πλήρως μέσω αμοιβαίων αναγνωρίσεων. Ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου σημείωσε ακόμα πως η πορεία της χώρας του αποτελεί “success story”. Υπογράμμισε την επιτυχία του Κοσόβου στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, ενώ μίλησε και για πλήρη αλληλεγγύη του Κοσόβου προς την Ουκρανία. Σημείωσε, δε, την ανάγκη για τη διοργάνωση ενός Economic Business Forum μεταξύ Κοσόβου και Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να υποστηρίξει την προτεραιοποίηση των έργων υποδομών που είναι τόσο αναγκαία από πολίτες και επιχειρήσεις. “Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, μόνο, είναι το μέλλον”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το Μαυροβούνιο και οι χώρες της περιοχής να κοιτάζουν στο μέλλον. Επισήμανε πως χρειαζόμαστε περισσότερες συμφωνίες όπως αυτή του Βερολίνου, ενώ ανέδειξε τη σημασία που έχουν τα ευέλικτα σύνορα στην περιοχή. “Αν θέλουμε να μας δούμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να υιοθετήσουμε και την Ευρωπαϊκή συμπεριφορά”, ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουμε πως πάμε προς την ΕΕ γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές. Σημείωσε ακόμα πως η πρωτοβουλία “Open Balkan” “ξύπνησε” τη Διαδικασία του Βερολίνου, ενώ ανέφερε πως η ένταξη στην ΕΕ είναι ο στόχος και πως οι επιμέρους πρωτοβουλίες αποτελούν εργαλεία για την επίτευξή του. Αναφορικά με τη Ρωσία, σημείωσε πως το Μαυροβούνιο ακολουθεί 100% την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και τις κυρώσεις. Ανάμεσα στους διακεκριμένους πολιτικούς ομιλητές από τη Βόρεια Μακεδονία του Skopje Economic Forum II ήταν οι Artan Grubi, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Πολιτικού Συστήματος και Διακοινοτικών Σχέσεων, η Hristina Odzaklievska, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ο Fatmir Besimi, Υπουργός Οικονομικών, ο Aleksandar Bajdevski, Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνίας της Πληροφορίας & Διοίκησης και η Megi Fino, Υφυπουργός for Europe & Foreign Affairs της Αλβανίας. Επίσης ο υπουργός Ενέργειας του Κοσόβου Artane Rizvanolli, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Martin Dvořák, ο Olivér Várhelyi, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Β. Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου.

Από το χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Κιρκινέζης, Director, Business Development & Country Manager στην Αλβανία, ο Μάνος Μανουσάκης Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, ο Αθανάσιος Λιάγκος Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, ο Φερνάντο Καλλιγάς, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ESG και Επικοινωνίας ΔΕΣΦΑ, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Αντιπρόεδρος, Philip Morris International, South-East Europe, η Ana Mitreska, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Nikola Delev, Acting Director ‘Strategic Planning and Development’, Bulgartransgaz, ο Branko Greganovic, Πρόεδρος, NLB Banka Skopje, ο Nikola Ljushev, CEO, Makedonski Telekom, ο Olin Wethington, CEO, Wethington International LLC, ο Orhan Murtezani, Director General & President of the BoD, AD MEPSO, ο Bajram Rexhepi, Executive Director, NER Skopje, ο Andi Aranitasi, Head, EBRD North Macedonia, η Hristina Spasevska, Vice Rector, Ss. Cyril and Methodius University, Skopje, η Marta Naumovska-Grnarova, General Manager, Zavar Company, Zavar Design, η Aida Nani, Managing Partner, STAG Consult, ο Denald George Tafani, Chairman, Hellenic Business Association in Albania, η Magdalena Soljakova, Senior Country Officer for North Macedonia, IFC, ο Alessandro de Concini, Country Manager North Macedonia, European Investment Bank, ο Zoran Jovanovski, Vice President, Economic Chamber of Commerce of North Macedonia, ο Bekim Emini, Director, Invest North Macedonia, ο Gogo Rafajlovski, Operational Director, SEEU Tech Park.

Το Παρόν

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου