Οι όροι Κούρτι για την Ένωση Σερβικών Δήμων

Οι όροι Κούρτι για την Ένωση Σερβικών Δήμων

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι μίλησε στη χθεσινή ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και για το γαλλογερμανικό σχέδιο και την ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Ο Κούρτι είπε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση, γνωστή ως γαλλογερμανικό σχέδιο, την οποία αποδέχτηκε, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ένωση.

Ο Κούρτι πρόσθεσε ότι μπορεί να «εξεταστεί» η συγκρότησή της, εάν γίνουν δεκτοί οι έξι όροι που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή του Κοσόβου.

Οι όροι που δήλωσε:
1. Η ένωση πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

2. Δεν μπορεί να είναι μονοεθνική, πρέπει να αλλάξει όνομα, δεν μπορεί να έχει καμία δημόσια εξουσία.

3. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα δικαιωμάτων, όσα δικαιώματα έχουν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να υπάρχουν και για τους Αλβανούς στη Σερβία.

4. Πριν την ίδρυση του Συλλόγου πρέπει να γκρεμιστούν οι παράνομες κατασκευές στο βορρά και να παραδοθούν τα παράνομα όπλα.

5. Η ένωση μπορεί να αποτελέσει μέρος της τελικής συμφωνίας μόνο μετά από αμοιβαία αναγνώριση, οπότε η Σερβία έχει αποδεχθεί τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

6. Και τέλος, ο Βούτσιτς να αποσύρει τις επιστολές μη αναγνώρισης που έχει στείλει σε πέντε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου