Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τον αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων που υποβάλλονται για άσυλο που, κατ' αρχήν, δεν έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από διεθνή προστασία, όπως υπήκοοι από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και το Περού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου έφτασε τις 924.000 έως το τέλος του 2022 –το υψηλότερο επίπεδο από το 2016– ενώ οι παράτυπες διελεύσεις των συνόρων της ΕΕ τριπλασιάστηκαν από το προηγούμενο έτος σε 330.000.
Συγκεκριμένα, τα αιτήματα ασύλου περιελάμβαναν υπηκόους από χώρες που θεωρούνται επίσημες υποψήφιες για ένταξη στο μπλοκ, όπως η Τουρκία, η Αλβανία, τα Σκόπια και η Μολδαβία.
Το υψηλό επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των κρατών μελών επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια μιας άτυπης διήμερης συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα.
«Έχουμε τρεις φορές περισσότερες αιτήσεις ασύλου από άτομα που φτάνουν παράτυπα και όλα αυτά συντρίβουν τις δυνατότητες υποδοχής μας», δήλωσε την Πέμπτη η Ίλβα Γιόχανσον, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης.
«Πολλοί από αυτούς δεν χρειάζονται διεθνή προστασία».
Η Γιόχανσον είπε ότι πάνω από το 60% αυτών των αιτημάτων θα πάρουν μια «αρνητική» απάντηση, η οποία είναι άρνηση ασύλου και εντολή εγκατάλειψης του εδάφους της ΕΕ.
Περίπου 850.000 αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων για πρώτη φορά και των προσφυγών, αναμένουν ακόμη την τελική απόφαση.
Οι υπουργοί Εσωτερικών θέλουν να αυξήσουν αυτό το ποσοστό το συντομότερο δυνατό και εξετάζουν διάφορους τρόπους χρήσης του άρθρου 25α του Κώδικα Θεωρήσεων της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε χώρες εκτός ΕΕ που αρνούνται να συνεργαστούν για τις επιστροφές.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), μόνο τον Νοέμβριο υποβλήθηκαν συνολικά 105.970 αιτήσεις ασύλου σε ολόκληρη την ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Οι Σύροι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα, με 17.739 αιτήματα, ακολουθούμενοι από Αφγανούς (14.877), Τούρκους (8.342), Κολομβιανούς (4.884) και Βενεζουελάνους (4.350).
Τα αιτήματα πολιτών από την Τουρκία, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, τη Γεωργία, την Αίγυπτο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Περού έφθασαν σε «ιστορικά υψηλά» τον Νοέμβριο, ανέφερε το πρακτορείο.
Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο της Ρωσίας έχουν περάσει από μια ειδική, ταχεία διαδικασία, γνωστή ως Οδηγία Προσωρινής Προστασίας, και δεν υπολογίζονται στους αριθμούς των αιτήσεων ασύλου.
Τον Νοέμβριο επίσης έγιναν περισσότερες από 19.900 αιτήσεις ασύλου από υπηκόους που προέρχονταν από χώρες που έχουν συνάψει συμφωνία κυκλοφορίας χωρίς βίζα με την ΕΕ, όπως Κολομβιανοί, Αργεντινοί, Βραζιλιάνοι, Αλβανοί, Μολδαβοί, Μακεδόνες και Βόσνιοι.
"Τα πρόσφατα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιτήσεων ασύλου σηματοδοτούν αυξημένες πιέσεις στα εθνικά συστήματα", ανέφερε η EUAA στην έκθεσή της τον Νοέμβριο.
Σχόλια