Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ετοιμάζει η ΕΕ

Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ετοιμάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε έναν νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων με στόχο τη Λευκορωσία για τον ρόλο της στην υποστήριξη της ρωσικής κατοχής της Ουκρανίας.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τη Λευκορωσία ως εξέδρα εκτόξευσης για να επιτεθεί στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός συνεχίζουν να σταθμεύουν εκεί. Η Ρωσία έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο την Ουκρανία με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Λευκορωσία και οι δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποιούν τακτικά κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγής αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη βιομηχανική ικανότητα της χώρας, κυρώσεις σε πετρέλαιο, άνθρακα, προϊόντα χάλυβα και χρυσό, εμπορικούς περιορισμούς σε είδη πολυτελείας, επενδύσεις και προμήθεια ορισμένων υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν τους τομείς της αεροπορίας και της ενέργειας της χώρας και τις κύριες πηγές εισοδήματος.

Παρόμοια με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι προτάσεις περιλαμβάνουν κυρώσεις για φάρμακα, γεωργικά και τρόφιμα, καθώς και εκκαθαρίσεις για σχετικές οικονομικές συναλλαγές που αφορούν άτομα υπό κυρώσεις. Η νομοθεσία θα επιτρέψει επίσης στην ΕΕ να στοχεύσει οποιονδήποτε συμβάλλει στην αποφυγή κυρώσεων που επιβάλλονται σε άτομα και οντότητες της Λευκορωσίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα απαιτούν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθούν. Η ΕΕ εργάζεται επίσης για ένα 10ο πακέτο κυρώσεων που στοχεύουν τη Ρωσία, καθώς και ένα ανώτατο όριο τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, και στοχεύει να εγκρίνει και τα δύο πριν από την έναρξη του εμπάργκο την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου