Απάντηση Επιτρόπου ΕΕ για την επένδυση στο Δυρράχιο

Απάντηση Επιτρόπου ΕΕ για την επένδυση στο Δυρράχιο

Ο Επίτροπος της ΕΕ Oliver Varhelyi ( υπεύθυνος για την πολιτική επέκτασης) απαντά με επιστολή στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Enkelejd Alibeaj, σχετικά με το λιμάνι του Δυρραχίου και το «Durres Marina Bay and Yacht» που θα κατασκευαστεί από την εταιρεία «Symphonie Real» με αξίας 2 δισ. ευρώ.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Varhelyi, επιβεβαίωσε την ανησυχία που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της SAA και των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επιστολή τονίζεται ότι «όσον αφορά τις διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, η θέση της ΕΕ είναι σαφής και ήταν πάντα έτσι, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021 μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ».
Η επιστολή τονίζει ότι όλες οι προμήθειες ή οι παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών μεταξύ κρατών ή τρίτων, πρέπει να βασίζονται στις αρχές της διαφάνειας, του ανταγωνισμού, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έδειξε ότι στον διαγωνισμό για το μεγάλο έργο των 2 δισ. ευρώ, η αλβανική κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε καν διεθνή διαγωνισμό και δεν σεβάστηκε καμία από τις αρχές της SAA. Κατά τη διάρκεια της μακράς δημόσιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε προκαθορίσει τον νικητή και ότι δεν είχε ακολουθήσει κανέναν από τους κανόνες και τα σημεία που ορίζονται στις αρχές της SAA για δίκαιο και ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών.
Ο Varhelyi υποστήριξε περαιτέρω ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την αλβανική κυβέρνηση. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακύρωσε την υπόλοιπη επιχορήγηση από το ÚBIF (Διεθνές Ταμείο για τα Δυτικά Βαλκάνια) για το λιμάνι του Δυρραχίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου