Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζητά η αντιπολίτευση στα Σκόπια

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζητά η αντιπολίτευση στα Σκόπια

Ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα των Σκοπίων πρέπει να διοργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο «είναι η μόνη λύση για να βγούνε από τη δεινή κατάσταση, τη διαφθορά και την πολιτική αστάθεια».

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2022 είπε ότι προτεραιότητα του κόμματός του είναι οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο του επόμενου έτους, στις 14 ή 21.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι αφόρητη, αλλά και εντός των κομμάτων της εξουσίας, ιδιαίτερα του SDSM, του DUI και της Εναλλακτικής. Απαιτείται επαναφορά συστήματος. Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό που λέει ο [πρωθυπουργός] Dimitar Kovacevski για τις εκλογές του 2024, πρώτα τις προεδρικές και μετά τις βουλευτικές».

«Σε τέτοια περίπτωση, οι προεδρικές εκλογές θα είναι ανεπιτυχείς και τη θέση θα έχει ο Πρόεδρος της Βουλής ενώ το DUI, εκτός από τη θέση του Προέδρου, θα έχει και τεχνικό πρωθυπουργό σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει με το SDSM, που σημαίνει μονοπώλιο από ένα πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

Είπε ότι η Σκοπιανή αντιπολίτευση δεν θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές για ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας σε αυτήν, όπως προβλέπει η συμφωνία με τη Σόφια, γιατί «δεν θα βάλουν τέλος στις βουλγαρικές απαιτήσεις για καταστροφή της μακεδονικής ταυτότητας».

Η αντίδραση του αρχηγού της σκοπιανής αντιπολίτευσης έρχεται μια ημέρα αφότου ο Υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, προειδοποίησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, που είναι απαραίτητα για την αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος.

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές υποστήριξε και η αλβανική αντιπολίτευση, η οποία δίνει προτεραιότητα στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για τέτοιες πολιτικές και δημοκρατικές πράξεις, όπως οι εκλογές. Ωστόσο, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, από την εμφάνισή μας στην πολιτική σκηνή, ήταν πάντα μεγάλη και σημαντική προτεραιότητα», δήλωσε ο Ναΐμ Μπαϊράμι, εκπρόσωπος του κόμματος Συμμαχία για τους Αλβανούς - ο οποίος σχολίασε την πρόταση του VMRO DPMNE.

Το Κίνημα Μπέσα απαιτεί επίσης πρόωρες βουλευτικές εκλογές, έστω και υπό την προϋπόθεση ότι θα υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές με την προκήρυξη νέων εκλογών το 2023.

Όμως τα κυβερνώντα κόμματα, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (LSDM) και η Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη (BDI) δήλωσαν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην κανονική περίοδο το 2024, ενώ το 2023 θα διεξαχθούν μόνο οι τακτικές προεδρικές εκλογές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου