Με πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ εφοδιάζει η Ρωσία τη Λευκορωσία

Με πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ εφοδιάζει η Ρωσία τη Λευκορωσία

Τακτικά πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ, που έχει προμηθεύσει η Ρωσία και τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, καθώς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία και είναι επιχειρησιακά έτοιμα.

Αυτό δήλωσε χθες, Κυριακή (25/12), υψηλόβαθμος αξιωματούχος του λευκορωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Τα όπλα αυτών των τύπων βρίσκονται σήμερα σε ετοιμότητα μάχης και είναι πλήρως έτοιμα για να επιτελέσουν το έργο για το οποίο έχουν αναπτυχθεί», ανέφερε σε βίντεο που ανήρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο εν λόγω αξιωματούχος Λεονίντ Κασίνσκι.

«Οι στρατιωτικοί, τα πληρώματά μας έχουν ολοκληρώσει πλήρως την εκπαίδευσή τους στα κοινά κέντρα εκπαίδευσης μάχης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πόσα συστήματα Ισκαντέρ έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία αφότου ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Μόσχα θα εξοπλίσει το Μινσκ μ' αυτά και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν επισκέφτηκε το Μινσκ στις 19 Δεκεμβρίου εν μέσω ανησυχιών στην Ουκρανία ότι θα πίεζε τη Λευκορωσία να συμμετάσχει σε μια νέα χερσαία επίθεση και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως βάση εκτόξευσης για την αποτυχημένη επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, τον Φεβρουάριο, και παρατηρείται μια αυξανόμενη αναταραχή ρωσικής και λευκορωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες.

Το Iskander-M, ένα κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων, έχει βεληνεκές έως και 500 km (300 μίλια) και μπορεί να φέρει συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έως ότου απομακρυνθεί από την εξουσία το «αηδιαστικό, σχεδόν φασιστικό καθεστώς» στο Κίεβο και αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως η χώρα.

Παράλληλα έπαιξε ξανά το «χαρτί» των πυρηνικών, λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που η Δύση δεν κηρύσσει πόλεμο στη Μόσχα, είναι το πυρηνικό της οπλοστάσιο και η αποφασιστικότητά της να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα.

«Είναι έτοιμη η Δύση να εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών, καθοδηγούμενη από το Κίεβο;» διερωτάται ο Μενβέντεφ σε άρθρο 4.500 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

cnn.gr

Σχετικά άρθρα