Επιστολή κατά της Ελλάδας έστειλαν στον ΟΗΕ Τουρκία και Λιβύη

Επιστολή κατά της Ελλάδας έστειλαν στον ΟΗΕ Τουρκία και Λιβύη

Κοινή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη για το μεταξύ τους μνημόνιο, όπου μεταξύ άλλων προτρέπουν την Ελλάδα «να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμες κατηγορίες και επιχειρήματα».

Υποστηρίζεται ακόμη ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη».

«Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι δεν έχει νομική βάση η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για τους υδρογονάνθακες και πως αυτή η συμφωνία προκαλεί πρόβλημα στη διαδικασία του ΟΗΕ. Αντίθετα, ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε μια πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία κατά τη διαδικασία προετοιμασίας για τις εκλογές. Η εξουσία για τις αποφάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ανήκει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης».

«Η Ελλάδα εσκεμμένα αγνοεί ότι πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν υπογράψει δεκάδες άλλα μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και οι οικονομικές δραστηριότητες που απαιτούν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις από τους υπογράφοντες. Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν μπορεί να παρέμβει σε συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών», αναφέρει η εν λόγω επιστολή.

Αντίθετα, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην ίδια περιοχή είναι άκυρη».

Παράλληλα, Τουρκία και Λιβύη κατηγορούν την Ελλάδα ότι αγνοεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα «με τις επεκτατικές της βλέψεις στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή και την ερμηνεία της κατά το δοκούν στο Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».

«Η Ελλάδα αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Παραβιάζει τον νόμο απαιτώντας να δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους», αναφέρουν οι δύο μόνιμοι αντιπρόσωποι.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα προσπαθεί να δυσφημήσει τη Λιβύη και τις προσπάθειες της Τουρκίας για προώθηση του διαλόγου στη Μεσόγειο και στον ΟΗΕ», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου