Τιμήθηκαν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ στο κάστρο του Βερατίου

Τιμήθηκαν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ στο κάστρο του Βερατίου

Ψηλά, στο Κάστρο του Βερατίου, στο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τιμήθηκε η σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των ασωμάτων επουρανίων δυνάμεων...

του π. Ηλία Μάκου

Την παραμονή τελέστηκε Εσπερινός και ανήμερα όρθρος και θεία λειτουργία.

Πρόκειται για έναν μικρό ναό-μνημείο, που θυμίζει μέσα στο χρόνο την πορεία των δύο Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Εξάλλου ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης, όπου εκκλησιάστηκαν παιδάκια από το εκπαιδευτήριο της Μητρόπολης.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίζεται ως ο δυνατός, ο άρχοντας πολεμιστής και διώκτης παντός κακού, που κατά την επανάσταση του Εωσφόρου αναφωνεί βροντερά προς τα εννέα τάγματα των Αγγέλων: «Στώμεν καλώς», που σήμαινε υποταγή στο Θεό.

Όπως τ’ όνομά του συμβολίζει τη δύναμη του Θεού, έτσι και η παρουσία του χαλυβδώνει την ψυχή στον αγώνα κατά του κακού.

Είναι εκείνος, που, καθώς, πιστεύεται, στην επιθανάτια κλίνη του ανθρώπου, για να οδηγήσει την ψυχή του προς τον κόσμο της αιωνιότητας.

Δίπλα του ισότιμος στέκει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που ανήγγειλε τη χαρά του Ευαγγελισμού, μεταφέροντας τον χαιρετισμό των ουρανών στην αγνή Μαρί.

Αυτούς τους δύο κορυφαίους Αρχαγγέλους τιμά η Εκκλησία για να διδαχθούμε. Από τον πρώτο την αντίστασή μας κατά της αμαρτίας, το θάρρος και τη γενναιότητα στις αντίξοες περιστάσεις της ζωής.

Και από τον δεύτερο το παράδειγμα της ευεργεσίας και γενικά των καλών υπηρεσιών προς τους γύρω μας.

Ας πάρουμε, λοιπόν, ό,τι οι Αρχάγγελοι μας διδάσκουν και ας τα κάνουμε πράξη. Να προβάλλουμε άμυνα στην επέλαση των παθών. Να αγρυπνούμε στην υπεράσπιση του κάθε συνανθρώπου μας. Και να γίνουμε τα χελιδόνια της χαράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου