ΕΕ: Με τα Δ. Βαλκάνια στο «διάδρομο αναμονής» και έναν νέο «ψυχρό πόλεμο» με τη Ρωσία

ΕΕ: Με τα Δ. Βαλκάνια στο «διάδρομο αναμονής» και έναν  νέο «ψυχρό πόλεμο» με τη Ρωσία

Οι ηγέτες έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα και υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες που φέρνουν τις χώρες τους ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «ειδικά η ένταση ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο πρέπει να αποκλιμακωθεί και να ανόιξει ο δρόμος για την ένταξή τους στην Ένωση».

Αρκετές χώρες εξέφρασαν την επιθυμία τους να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του, έχουν αρχίσει να τις τρομάζουν. Ωστόσο δεν έλλειψαν και τα παράπονα, με ορισμένες πλευρές να αναρρωτιούνται γιατί περιμένουν τόσο πολύ στον «διάδρομο αναμονής» της ΕΕ.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τους Ευρωπαίους αυτή την εβδομάδα ήταν η κρίση των σιτηρών. Έπειτα από μια επίθεση με drones σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέσυρε την Ρωσία από την συμφωνία για τα σιτηρά.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εγγυήθηκε την ασφάλεια στην περιοχή, η ένταση κλιμακώθηκε και ολόκληρος ο πλανήτης έφτασε μια ανάσα από το ξέσπασμα μιας επισιτιστικής κρίσης.

Ύστερα από νέα επικοινωνία που είχαν Ερντογάν και Πούτιν, η Μόσχα έλαβε γραπτές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα εργαλειοποιήσει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Ρωσία απόφάσισε να επιστρέψει στην διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά, προειδοποιώντας όμως ότι αν συμβεί ξανά κάτι αντίστοιχο, τότε θα αποχωρήσει.

Όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ με τη Ρωσία, ο διεθνολόγος και στρατηγικός αναλυτής Σβεν Μπίσκοπ, μιλώντας στο State of the Union και τον Στέφαν Γκρόμπε, δήλωσε αυτές θα παραμείνουν «ψυχρές» για πολύ καιρό.

Ο Μπίσκοπ είπε ότι «ορθά η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία, ωστόσο η άνευ όρων υποστήριξη προς το Κίεβο έχει φέρει τις Βρυξέλλες και τους νομοθέτες στα όριά τους. Και αυτό γιατί η στρατηγική ορίζεται με βάση την ορθολογική σκέψη cost - benefit».

Σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση, ο Σβεν Μπίσκοπ είπε ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος και όσο η Ρωσία κατέχει εδάφη της, είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει η διαδικασία.

Τέλος, η Ευρώπη γιόρτασε αυτή την εβδομάδα τους Άγιους Πάντες. Η παράδοση συνεχίστηκε και στην Ουκρανία παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Στο Λβιβ χιλιάδες κάτοικοι με πολωνικές ρίζες, τίμησαν μαζί με τους πολωνικούς τάφους και τα μνήματα των ουκρανών στρατιωτών.

Σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, οι πολίτες έφτιαξαν πάνω από 10.000 τσίγκινα καντηλάκια και τα παρέδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Πρόκειται για ένα σημάδι που δείχνει ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου