Η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει τη μετανάστευση μέσω της βαλκανικής οδού

Η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει τη μετανάστευση μέσω της βαλκανικής οδού

Η Γερμανία διοργάνωσε συνάντηση την Πέμπτη με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών ευρωπαϊκών χωρών - συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τα Δυτικά Βαλκάνια - σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετανάστευση μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

Τους τελευταίους μήνες, ένας αυξανόμενος αριθμός μεταναστών προσπάθησε να φτάσει στις πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης μέσω των Βαλκανίων, πληρώνοντας συχνά στους λαθρέμπορους χιλιάδες ευρώ για να περάσουν τα σύνορα χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το πακέτο μέτρων που ζήτησαν αξιωματούχοι της Δυτικής Ευρώπης και της ΕΕ στη συνάντηση του Βερολίνου περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση των πολιτικών θεωρήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων με τα πρότυπα της ΕΕ για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, τη διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων και την επιτάχυνση των απελάσεων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της συνάντησης ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ανησυχητική και «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή τη ροή».

Οι διπλωμάτες της ΕΕ επανέλαβαν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ μέσω της Σερβίας από χώρες των οποίων η βίζα έχει ανακληθεί από τη Σερβία. Η Σερβία έχει απειληθεί ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλει βίζα στους πολίτες της εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σταματήσει αυτό το κύμα προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Oliver Várhelyi, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε «σημαντικό βήμα της Σερβίας για την προσαρμογή στην πολιτική της ΕΕ για τις θεωρήσεις».

Το πρόβλημα αυτό συζητήθηκε και στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, όπου συμμετείχε και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Η Γιόχανσον είπε επίσης ότι «ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έρχονται μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων έχει τριπλασιαστεί», υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά μεγάλο βάρος για τις δυνατότητες εποικισμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γιόχανσον αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο από την Ινδία, το Μπουρούντι, την Τυνησία και την Κούβα, χώρες των οποίων η Σερβία έχει ανακαλέσει τις βίζες. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι η Σερβία χρησιμοποίησε την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ορισμένες χώρες ως εργαλείο για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στη στάση της Σερβίας κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ακόμη και την Πέμπτη, η Γιόχανσον επανέλαβε ότι η προσαρμογή των χωρών της περιοχής των Βαλκανίων στο καθεστώς βίζα της ΕΕ είναι ο επόμενος τρόπος για να διατηρηθεί η απαλλαγή των θεωρήσεων για τις ίδιες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο, απολαμβάνουν απαλλαγή του καθεστώτος βίζα με την ΕΕ. Ως εκ τούτου, η ΕΕ αναμένει από αυτές να μην επιτρέψουν ταξίδια χωρίς βίζα στην επικράτειά τους από χώρες που ενδέχεται να παρουσιάζουν κίνδυνο παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου