15 μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη γερμανική πρόταση για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη

15 μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη γερμανική πρόταση για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να εκπέμπει απειλές προς τη Δύση και την ίδια στιγμή κλιμακώνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι λίγες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ευρώπη υπό την ηγεσία της Γερμανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τουλάχιστον 15 χώρες, τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν επιστολή ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε ένα μακροπρόθεσμο γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα ενίσχυε την άμυνα σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Το σύστημα θα είναι πολυεπίπεδο για να αναχαιτίζει διαφορετικούς τύπους πυραύλων από διαφορετικά υψόμετρα, συνδέοντας πιθανώς τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ Arrow 3, American Patriots και γερμανικά Iris-T, και θα αναπτυχθεί πλήρως μέσω του NATO.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την αντιπυραυλική ασπίδα.

Οι χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία, η Νορβηγία και άλλες, «θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια να καλύψουν τα κενά στην αεράμυνα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το θέμα είναι να είμαστε διαλειτουργικοί, να μπορούμε να καθορίζουμε τιμές, να μπορούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, επομένως είναι μια κατάσταση win-win για τις χώρες που αποτελούν μέρος της», πρόσθεσε η Christine Lambrecht.

Το σχέδιο υπέγραψαν επίσης η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.

Η Λάμπρεχτ επεσήμανε τους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σχετικές απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Είναι σημαντικό αυτά τα κενά (στην άμυνά μας) να κλείσουν γιατί όλοι βλέπουμε τις εποχές που ζούμε, είναι επικίνδυνες και δύσκολες εποχές».

Τόνισε επίσης ότι και άλλες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστούν τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και οι καθυστερήσεις παράδοσης σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες ενδιαφέρονται», είπε η Λάμπρεχτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Τον περασμένο μήνα, είπε ότι το σύστημα Arrow 3, εάν επιλεγεί, δεν θα είναι λειτουργικό μέχρι το 2025. "Εάν αποφασίσουμε υπέρ του συστήματος και συνάψουμε σύμβαση τώρα, και εάν η βιομηχανία μπορεί να παραδώσει άμεσα, τότε ιδανικά μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του επόμενο έτος."

Σημειώνεται ότι η πρόταση πυραυλικής ασπίδας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στην Πράγα τον Αύγουστο, όταν είπε ότι η χώρα θα επενδύσει σημαντικά στην αεράμυνα της τα επόμενα χρόνια, καθώς η ήπειρος είχε «πολλά να κάνει».

Ο Σολτς τόνισε ότι ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα θα ήταν πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό από ότι αν κάθε έθνος κατασκεύαζε τα δικά του πολύπλοκα συστήματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου