Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ ΗΠΑ με Βούτσιτς και Κούρτι

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ ΗΠΑ με Βούτσιτς και Κούρτι

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Κούρτι, συνομίλησε με τον Μπλίνκεν για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και για τον διάλογο με τη Σερβία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν την ανάγκη «εντατικοποίησης της διαδικασίας διαλόγου προς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με πυρήνα την αμοιβαία αναγνώριση».

Ο Κούρτι, μαζί με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, συναντήθηκαν με τον Blinken στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Κοσοβάροι αξιωματούχοι είπαν ότι σε αυτή τη συνάντηση, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη θέση ότι ο διάλογος με τη Σερβία πρέπει να επικεντρωθεί στην αμοιβαία αναγνώριση.

Στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Σερβίας αναφέρθηκε ότι μεταξύ των βασικών θεμάτων ήταν αυτό του Κοσσυφοπεδίου, επομένως εκφράστηκε η επιθυμία της αμερικανικής διοίκησης να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό. Ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι ανεξάρτητα από την επιρροή του, «η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου