Die Welt: Η Αλβανία με προβλήματα διαφθοράς, δικαιοσύνης και ελευθερίας του Τύπου

Die Welt:  Η Αλβανία με προβλήματα διαφθοράς, δικαιοσύνης και ελευθερίας του Τύπου

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο έγκυρες εφημερίδες της Γερμανίας, η Die Welt, δημοσίευσε άρθρο για την Αλβανία τονίζοντας ότι η χώρα έχει βαθιά προβλήματα με τη διαφθορά, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.

Το άρθρο παίρνει ώθηση από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες λέγεται ότι άνοιξαν περισσότερο λόγω της γεωστρατηγικής κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία στις πόρτες της Ευρώπης έδωσε στις δυτικές συμμαχίες μια ευκαιρία αναγέννησης. Υπάρχει συναίνεση ότι η Δύση πρέπει να συσπειρωθεί για την αντιμετώπιση του Ρώσου επιτιθέμενου Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξαιτίας αυτού, η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν την ιδιότητα των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι επίσης στρατηγικά σημαντικά για την ΕΕ, καθώς αποτελούν τη χερσαία γέφυρα μεταξύ της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ και της Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι, ανεξάρτητα από την τρέχουσα στιγμή, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που εμποδίζουν τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό φαίνεται από την Αλβανία».

Η δημοσιογράφος Mandoline Rutkowski λέει ότι ο πρωθυπουργός Edi Rama κατηγορείται για δεσμούς με τη μαφία. Κάτι τέτοιο είχε αναφέρει πριν λίγο καιρό και το μεγαλύτερο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ο Έντι Ράμα πνίγεται καθημερινά στα σκάνδαλα.

«Η διαφθορά είναι μια πληγή στην Αλβανία, η οποία είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί. Η χώρα κατατάσσεται στην 110η από τις 180 στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η Aranita Brahaj, επικεφαλής του Αλβανικού Ινστιτούτου Επιστήμης/Open Data Albania, γνωρίζει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. «Η διαφθορά είναι ένα εξαιρετικό πρόβλημα στην Αλβανία», λέει η ειδικός στην ανάλυση δεδομένων με επίκεντρο τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Δεν υπάρχει μόνο στις υψηλές βαθμίδες, αλλά και στην καθημερινότητα κάθε πολίτη – είτε επισκέπτεται τον γιατρό είτε στο δημοτικό σχολείο».

Η Αλβανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει δικαστικό, συνταγματικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση, λέει η Μπραχάι, επομένως, de facto, ο πρωθυπουργός Ράμα έχει ελεύθερα χέρια.

Ο κατάλογος των σκανδάλων γύρω από τον Ράμα επιβεβαιώνει αυτή τη δήλωση. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος κάποτε έκανε εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κατηγορείται για δεσμούς με τη μαφία.

Τα σκάνδαλα πολλαπλασιάζονται και στην τροχιά της εξουσίας του. Πρόσφατα, ο πολιτικός του PS Alqi Blako συνελήφθη στα τέλη Απριλίου, αφού φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς 430 εκατομμυρίων ευρώ. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ως οργανωτή εγκληματικών δραστηριοτήτων» γράφει η Γερμανίδα δημοσιογράφος.

«Ένας τομέας που οι Βρυξέλλες εξετάζουν προσεκτικά για την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ και που ανησυχεί την πρέσβη της ΕΕ, Χόμαν, είναι η ελευθερία του Τύπου στη χώρα: «Η κατανόηση του Τύπου ως διορθωτικού χρειάζεται ανάπτυξη στην Αλβανία». Η χώρα κατατάσσεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα στην 103η από τις 180 χώρες.

Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια λίγων πλούσιων επιχειρηματιών με πολιτικές διασυνδέσεις. Ο Ράμα προκάλεσε σάλο πρόσφατα αφού απείλησε τους δημοσιογράφους με «επανεκπαίδευση» μετά από κρίσιμες ερωτήσεις και τους απέκλεισε από τις συνεντεύξεις Τύπου. «Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς να αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους με σεβασμό», λέει η Χόμαν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου