Οι Αλβανοί πολιτικοί έχουν δαπανήσει 3.6 εκατ. δολάρια σε 10 χρόνια για λόμπινγκ στις ΗΠΑ

Οι Αλβανοί πολιτικοί έχουν δαπανήσει 3.6 εκατ. δολάρια σε 10 χρόνια για λόμπινγκ στις ΗΠΑ

Κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα και άτομα με υψηλόβαθμες θέσεις έχουν ξοδέψει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε 34 συμβάσεις λόμπινγκ τα τελευταία 10 χρόνια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αναφερόμενοι σε στοιχεία από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι περισσότερες από αυτές τις συμβάσεις συνήφθησαν το 2011, 2012, 2019 και 2020, περίοδοι που συμπίπτουν με εκλογικές περιόδους ή πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία.

Το ίδιο μπορεί να διαπιστωθεί και για την αξία που δαπανήθηκε, με πάνω από 1,2 εκατ. δολάρια το 2011, 641 χιλ. το 2012 και 248 χιλ. και 798 χιλ. αντίστοιχα για τα έτη 2016 και 2017. Τα μισά από αυτά τα έξοδα πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Αλβανίας, την εποχή που η χώρα διοικούνταν από δημοκράτες. Η λίστα συνεχίζεται με το Δημοκρατικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ένταξη, που βαφτίζεται πλέον ως Κόμμα Ελευθερίας και τέλος το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αλλά αυτά τα εκατομμύρια είναι μόνο ένα μέρος των δαπανών για συμβάσεις λόμπινγκ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επείγον να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου για την εποπτεία των κυβερνήσεων, κομμάτων και ατόμων για τα εκατομμύρια σε συμβάσεις για λόμπινγκ.

Οι συμβάσεις λόμπινγκ επικεντρώνονται κυρίως στη βελτίωση της εικόνας των πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο, αλλά και στην ευκαιρία να συναντηθούν με διάφορους αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε άλλες χώρες με επιρροή.

Ως εκ τούτου, οι πιο σημαντικές στιγμές που έχουν προκαλέσει όχι μόνο δημόσιο διάλογο αλλά και προβλήματα με την αμερικανική δικαιοσύνη είναι τα λόμπινγκ για φωτογραφίες με τους Αμερικανούς προέδρους του Έντι Ράμα με τον Ομπάμα το 2012 και του Λουλζίμ Μπάσα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου