Πώς η αλβανική μαφία έχει μετατρέψει την Ισπανία σε «κήπο» της μαριχουάνας στην Ευρώπη

Πώς η αλβανική μαφία έχει μετατρέψει την Ισπανία σε «κήπο» της μαριχουάνας στην Ευρώπη

Μια φυτεία κάνναβης στην καρδιά μιας δασικής περιοχής στη Γαλικία. Η Πολιτική Φρουρά στην Ισπανία κατέστρεψε την περασμένη εβδομάδα τα ναρκωτικά φυτά σε δύο οικόπεδα ενώ συνέλαβε επ' αυτοφώρω τους δύο Αλβανούς καλλιεργητές. Ο Βίκτορ Μέντεζ έκανε ένα ρεπορτάζ σε αυτό το στρατόπεδο παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από την Πολιτική Φρουρά για τις δυσκολίες που θα μπορούσε να συναντήσει κατά την είσοδό του σε αυτήν την περιοχή.

Το ρολόι δείχνει 4:00 μ.μ. Αρχίζει να βρέχει. Η ομάδα του Diario de Pontevedra πηγαίνει στην ενορία του Pedre, στην καρδιά της περιοχής.

Στόχος, η εύρεση του πρώτου μεγάλου στρατοπέδου ναρκωτικών, που βρέθηκε στη Γαλικία, κατ' εικόνα και ομοίωση εκείνων που πλημμυρίζουν τα καταλανικά βουνά και χωρίς μεγάλη διαφορά σε σχέση με εκείνα που είναι διάσπαρτα στις ζούγκλες και τις δασώδεις περιοχές της Νότιας Αμερικής εδώ και δεκαετίες.

Περίπου 20 χιλιόμετρα από το Boa Vila, σταματάμε το αυτοκίνητο. Οι αναφορές δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στην τοποθεσία, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά, αλλά δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί εκεί.

Δεν υπάρχει καμία πιθανή διαδρομή προς τον προορισμό εκτός από την επιχείρηση μιας ανάβασης με λίγες πιθανότητες επιτυχίας.

Αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω, να συμβουλευτούμε τους Χάρτες Google και να τριγυρίσουμε αναζητώντας ένα βατό μονοπάτι.

Επιστρέφοντας στο Pedre, διασχίζουμε το δρόμο για Ourense μέσω ενός στενού.

Νομίζουμε ότι η καλύτερη διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στα ερείπια ενός εγκαταλειμμένου γηπέδου ποδοσφαίρου.

Η Πολιτοφυλακή, η οποία διέλυσε τη δραστηριότητα στο σημείο που πηγαίνουμε την περασμένη εβδομάδα, μας είχε προειδοποιήσει για τη δυσκολία εισόδου στην καυτή ζώνη.

Ο δρόμος φτάνει στο τέλος του. Η βροχή σταμάτησε και αποφασίσαμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να συνεχίσουμε με τα πόδια.

Ένα τείχος προστασίας με απότομη ανοδική κλίση είναι το μονοπάτι που προσφέρει τη μεγαλύτερη σιγουριά. Αρχίζουμε να σκαρφαλώνουμε και βλέπουμε κάποια σημάδια στο έδαφος που υποδεικνύουν τη διέλευση βαρέος οχήματος.

Οι έμποροι ναρκωτικών έπρεπε να έχουν κάποιο μεταφορικό μέσο για τη συλλογή των προϊόντων, καθώς καλλιεργούν χιλιάδες φυτά μαριχουάνας.

Μπορεί επίσης να ανήκουν σε ένα μεγάλο SUV από το Ένοπλο Ινστιτούτο, που χρειάζεται για την ίδια εργασία: λήψη κάνναβης, αν και στην περίπτωσή τους όχι για πώληση, αλλά για ιατροδικαστική ανάλυση και ζύγιση.

Ακολουθούμε τις διαδρομές και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε. Οι κατασκηνώσεις ναρκωτικών θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε φυσικές πηγές νερού για σωστή ανάπτυξη των φυτών.

Σε ένα σημείο, το τείχος προστασίας συγχωνεύεται με το δάσος. Η μαριχουάνα χρειάζεται ήλιο, οπότε ψάχνουμε ανάμεσα στα δέντρα.

Αποφασίζουμε να πάρουμε ένα μικρό μονοπάτι προς τα αριστερά και, μετά από περίπου 200 μέτρα, βλέπουμε μια πιο καθαρή περιοχή.

Σύντομα παρατηρούμε την παρουσία εντελώς ασυνήθιστων υλικών που σπάνε τη μαγεία του γηγενούς δάσους Cerdedo-Cotobade. Φτάσαμε.

Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη γη. Γνωρίζαμε για τις φυτείες της ενδοχώρας, τις πιο συνηθισμένες τόσο στη Γαλικία όσο και ειδικά σε άλλα μέρη της Ισπανίας.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις ατόμων που καλλιεργούσαν κάνναβη σε οικόπεδα κοντά στα σπίτια τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τίποτα σαν αυτό όμως. Μια πραγματική κατασκήνωση με όλα τα απαραίτητα για να επιτευχθεί γρήγορη ανάπτυξη των φυτών και, ταυτόχρονα, για δύο έως τρία άτομα να μείνουν εκεί.

Είναι οι καλλιεργητές, που ζουν στη χώρα σε εντελώς ανθυγιεινές συνθήκες με έναν γελοίο μισθό για τη δουλειά που κάνουν και πάνω από όλα τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Δύο από αυτούς τους καλλιεργητές, αλβανικής υπηκοότητας, πιάστηκαν επ' αυτοφόρω στις εγκαταστάσεις τους.

Το σημείο βρίσκεται σε ένα λόφο, δίπλα σε ένα μικρό ρυάκι που ρέει ανάντη του ποταμού Lérez.

Αποτελούμενο από δύο οικόπεδα που χωρίζονται από μια δασώδη περιοχή, έχει μια δομή σαν πισίνα στο υψηλότερο σημείο του.

Οι έμποροι ναρκωτικών χρειάστηκε να σκάψουν βαθιά πριν τοποθετήσουν πλαστικό ασφαλισμένο με μεγάλους βράχους και κορμούς.

Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύασαν μια δεξαμενή νερού με δυνατότητα αποθήκευσης χιλιάδων λίτρων.

Η επιβίωση του στρατοπέδου στις πιο ζεστές εβδομάδες του καλοκαιριού εξαρτιόταν πολύ από αυτό.

Εκατοντάδες μέτρα σωλήνων με συστήματα στάγδην άρδευσης ενεργοποιήθηκαν και κατανεμήθηκαν τέλεια και στις δύο περιοχές όπου βρίσκονταν τα φυτά μέχρι την εμφάνιση των αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα.

Για να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό επαγγελματισμό της εγκληματικής οργάνωσης που κατέχει τη φυτεία, της επίφοβης αλβανικής μαφίας μαριχουάνας, οι καλλιεργητές χρησιμοποίησαν εκατοντάδες λίτρα ειδικού υγρού λιπάσματος για αυτό το είδος φυτών.

Άδεια μπουκάλια ήταν σκορπισμένα σε όλη τη γη όπου χτίστηκε το στρατόπεδο ναρκωτικών.

Μαζί με αυτό, για τέλεια ανάπτυξη, πολλά από τα φυτά στερεώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο υπόστρωμα, είχαν προηγουμένως γονιμοποιηθεί και, με τη σειρά τους, τοποθετήθηκαν σε βαρέλια από PVC.

Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους που φτάνουν, χρειάζονται επίσης ξύλο που να τα συγκρατεί κάθετα και να τα οδηγεί προς τον ουρανό για να έχουν όλα τα οφέλη του ηλιακού φωτός.

Στο δεύτερο τμήμα του στρατοπέδου, είχαν στηθεί εγκαταστάσεις για ανθρώπινες ανάγκες.

Δύο σκηνές ενισχυμένες με πλαστικό, μερικά στρώματα και μια ξύλινη κατασκευή παρείχαν καταφύγιο στους υπεύθυνους της φυτείας που ζούσαν εκεί.

Οι μαφίες μαριχουάνας κρατούν καλλιεργητές τους 24 ώρες το 24ωρο στις φυτείες τους.

Ένας από αυτούς κατάφερε να γλιτώσει από την αστυνομική επιδρομή, αν και η Πολιτοφυλακή κατάφερε να τον αναγνωρίσει βρίσκοντας τα έγγραφά του σε ένα από τα καταστήματα.

Δεν τους ένοιαζε η καθαριότητα.

Μάλιστα, ο χώρος, εκτός από ρούχα που κρέμονται σε σύρματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα, είναι γεμάτος υπολείμματα φαγητού και άδεια μπουκάλια.

Τα έπιπλα ήταν οι πέτρες στο έδαφος και τα ήδη χρησιμοποιημένα κουτάκια μπύρας.

Στις περιοχές αφιερωμένες στην καλλιέργεια, παρέμειναν δεκάδες φυτά, άλλα με λυγισμένους μίσχους και άλλα κομμένα, από περισσότερα από 3.000 που κατέστρεψαν οι ερευνητές στον πρώτο μεγάλο καταυλισμό της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών που αποκαλύφθηκε σε όλη τη Γαλικία.

Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει το κοτσάνι ενός φυτού που κόπηκε πρόσφατα από τις αρχές και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή του, που περιβάλλεται από ένα πλαστικό υπόστρωμα και χωρίς επαφή με άλλα είδη της περιοχής.

Η ανάγκη του ήλιου έκανε τους εμπόρους ναρκωτικών να αναζητήσουν μια καθαρή περιοχή στο δάσος για να στήσουν τον καταυλισμό τους.

Στην παραπάνω φωτογραφία, φαίνεται ένα από τα φυτά που έμεινε στο έδαφος στην κορυφή της περιοχής που ήταν γεμάτη από αυτά.

Για να στεγάσουν Αλβανούς καλλιεργητές, οι έμποροι ναρκωτικών έστησαν σκηνές ενισχυμένες με πλαστικό, στρώματα ακόμη και ξύλινη κατασκευή.

Για φαγητό και καθιστικό χρησιμοποιούν κουτάκια μπύρας ή τις πέτρες και τα κούτσουρα της επαρχίας.

Η αλβανική μαφία κυριαρχεί στις επιχειρήσεις σε όλη την Ισπανία με τις βάσεις της στην Καταλονία

Οι κατασκηνώσεις απλώνονται σε όλο το Λεβάντε και την Ανδαλουσία, όπου ο ήλιος και η ζέστη επιτρέπουν περισσότερες από μία συγκομιδές το χρόνο.

Η επιχείρηση μαριχουάνας έχει πολλά χέρια, καθώς είναι σχετικά εύκολο να στήσεις μια εσωτερική (ή ακόμα και εξωτερική, ηλιόλουστη και ζεστή) φυτεία μαριχουάνας.

Μια επένδυση σε βολβούς και ανεμιστήρες, αν πρόκειται για καλλιέργεια εσωτερικού χώρου, ή ένα απλό σύστημα ποτίσματος αν είναι έξω.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για μεγάλες παραγωγές, υπάρχει ένα δίκτυο ναρκωτικών που κυριαρχεί στη σκηνή: η Αλβανική Μαφία.

Με έδρα την Καταλονία, έχει την υλικοτεχνική ικανότητα να βρίσκεται σχεδόν οπουδήποτε στη χώρα, καθιστώντας την Ισπανία τον αυθεντικό «κήπο» μαριχουάνας της Ευρώπης.

Το στρατόπεδο ναρκωτικών που ανακαλύφθηκε στο Cerdedo-Cotobade από την Πολιτική Φρουρά την περασμένη εβδομάδα αποδίδεται σε αυτό το δίκτυο, αλλά και οι δέκα φυτείες που διαλύθηκαν στις τέσσερις καταλανικές επαρχίες λίγες ώρες αργότερα ή τα σχεδόν 2.000 φυτά που καταστράφηκαν στη Βαλένθια στα μέσα αυτής της εβδομάδας.

Ένα πανομοιότυπο σχέδιο, με κατασκηνώσεις σε περιοχές που είναι πολύ δύσκολο να προσπελαστούν, μερικές φορές μόνο από κηφήνα, όπου κατοικούν από δύο έως τρεις καλλιεργητές που είναι υπεύθυνοι για την καλλιέργεια φυτών ύψους άνω του 1,5 μέτρου.

Η αλβανική μαφία με πυραμιδοειδή δομή παίζει με μεγάλο πλεονέκτημα. Οι καλλιεργητές παραδίδουν τα φυτά στους μεταφορείς και αυτοί με τη σειρά τους σε πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ειδικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εκείνη τη στιγμή, τα χρήματα πηγαίνουν σε λογαριασμό τρίτου που δεν σχετίζεται με το πραγματικό υπεύθυνο άτομο και μέσω προηγμένων εφαρμογών υπολογιστών, τα χρήματα αυτά κουκουλώνινται γρήγορα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα αφεντικά μοιράζονται το κέρδος, πληρώνουν τους υπαλλήλους τους και επανεπενδύουν, όχι μόνο στη μαριχουάνα, αλλά μερικές φορές σε ηρωίνη ή κοκαΐνη.

Το πιο κοντινό προηγούμενο μιας μεγάλης διαλυμένης φυτείας μαριχουάνας στη Γαλικία παρατηρήθηκε στο Pereiro de Aguiar (Ourense).

Το έργο της Ομάδας Udyco II της Επιτροπείας χρησίμευσε για την κατάσχεση περισσότερων από 200 κιλών κάνναβης, αλλά δεν ήταν κατασκήνωση, αλλά «χασισόσπιτο».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου