Τα αλβανικά νοικοκυριά ξόδεψαν 185 εκατ. ευρώ περισσότερα τους τελευταίους 8 μήνες λόγω ακρίβειας

Τα αλβανικά νοικοκυριά ξόδεψαν 185 εκατ. ευρώ περισσότερα τους τελευταίους 8 μήνες λόγω ακρίβειας

Κάθε μήνα, οι αλβανικές οικογένειες ξοδεύουν όλο και περισσότερο από το εισόδημά τους για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα.

Σύμφωνα με την αλβανική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός, που μετρά τη μεταβολή των τιμών συγκεκριμένου καλαθιού αγαθών, ήταν 8% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν η χώρα υφίστατο τις συνέπειες των πυραμιδικών συστημάτων.

Η μεγαλύτερη σύσφιξη ήταν για τα τρόφιμα, με +14% και τις μεταφορές (+19,3%).

Λόγω του μεγάλου βάρους των εξόδων για φαγητό, οι οικογένειες επιβαρύνονται να καλύψουν τις ζωτικές τους ανάγκες. Περίπου το 42% των συνολικών εξόδων μιας αλβανικής οικογένειας πηγαίνει σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην περιοχή και στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που αναφέρονται το 2019 και την INSTAT για την Αλβανία.

Ως αποτέλεσμα, οι αλβανικές οικογένειες πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να τραφούν από άλλες στην ευρωπαϊκή περιοχή, αφήνοντας λιγότερα για άλλες, μη βασικές ανάγκες. Επομένως, η αύξηση των τιμών των τροφίμων βαραίνει περισσότερο τους προϋπολογισμούς των αλβανικών οικογενειών.

Τον Αύγουστο, σύμφωνα με το INSTAT, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν «έλαια και λίπη», με 28,8%, καύσιμα, με 24,2% «γάλα, τυρί και αυγά», με 22,3% «ψωμί και δημητριακά», με 20,4%, «ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σιρόπι, σοκολάτα και γλυκά», με 15,6%; «ψάρι», με 13,7% και «κρέας», με 11,2%. Εκτός από τα καύσιμα, όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν αυξηθεί είναι βασικά τρόφιμα.

Μια μέση οικογένεια με 3,6 άτομα ξόδευε περίπου 84 χιλιάδες λεκ το μήνα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της INSTAT, τα τελευταία στοιχεία της οποίας αναφέρονται στο 2020.

Περίπου το 42% αυτού του ποσού, ή περίπου 35 χιλιάδες λεκ, χρειάζεται μια οικογένεια για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε τρόφιμα. Στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 769.000 οικογένειες, οι οποίες ξόδευαν κατά μέσο όρο 27 δισ. λεκ (περίπου 225 εκατ. ευρώ) μηνιαίως (πριν την αύξηση της τιμής) σε τρόφιμα.

Από τον Ιανουάριο, όταν οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, η αγορά τροφίμων γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, κορυφώνοντας τον Αύγουστο, όπου η ετήσια μεταβολή ήταν 14%, από 6,7% τον Ιανουάριο.

Από τον Ιανουάριο, οι αλβανικές οικογένειες έχουν πληρώσει κατά μέσο όρο από 1,8 δισεκατομμύρια λεκ το μήνα έως 3,8 δισεκατομμύρια λεκ το μήνα περισσότερα μόνο για φαγητό, ή συνολικά 22,7 δισεκατομμύρια λεκ (185 εκατομμύρια ευρώ) σε 8 μήνες.

Εν τω μεταξύ, τα εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί με τους ίδιους ρυθμούς με τις τιμές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου