Βραβείο ανδρείας σε ομογενή στην Αυστραλία

Βραβείο ανδρείας σε ομογενή στην Αυστραλία

Ο Andrew Melville Pappas, μαζί με άλλους δύο άνδρες, αναγνωρίζονται με έπαινο ανδρείας για την ομαδική τους ανιδιοτελή δράση που απέτρεψε τον βιασμό μιας εγκύου, και οδήγησε στη σύλληψη του δράστη.

Μεταξύ των 26 συμπολιτών μας που οι γενναίες τους πράξεις αναγνωρίστηκαν φέτος στα Αυστραλιανά Παράσημα Ανδρείας που απονέμει ο Γενικός Κυβερνήτης της χώρας, είναι και ένας (τουλάχιστον) Ελληνοαυστραλός , ο Andrew Melville Pappas, από τη Μελβούρνη, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια απέτρεψε τον βιασμό μιας εγκύου στο Brunswick, και χωρίς δεύτερη σκέψη κυνήγησε τον δράστη.

Μαζί του αναγνωρίζονται για το ίδιο περιστατικό και δύο ακόμα συμπολίτες μας, ο Jeremy McLeod και ο Ben Jonathan Russel, οι οποίοι ακολούθησαν τον γενναίο ομογενή και τον βοήθησαν στο να ακινητοποιήσει τον φερόμενο ως δράστη μέχρι να έρθει η Αστυνομία και να τον συλλάβει.

“Σε μια στιγμή κινδύνου, οι σημερινοί αποδέκτες ήταν ανιδιοτελείς και γενναίοι. Εκ μέρους όλων των Αυστραλών, τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ”, δήλωσε ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας, David Hurley, την Τετάρτη, κατά την ανακοίνωση της βράβευσης των αντρών και γυναικών που ξεχωρίζουν φέτος για τις γενναίες πράξεις τους.

“Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς θα ενεργήσει όταν βρεθεί μπροστά σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Οι άνδρες και οι γυναίκες που γιορτάζουμε σήμερα ενήργησαν γενναία. Ο καθένας από αυτούς βρέθηκε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Υπήρχε μια απειλή. Οι ίδιοι ή συμπολίτες τους κινδύνευαν και, εκείνη τη στιγμή, επέλεξαν να βοηθήσουν. Καθεμία από τις ιστορίες τους είναι πηγή έμπνευσης”.

Το περιστατικό για το οποίο αναγνωρίζεται ο ομογενής με καταγωγή από τη Φλώρινα, έγινε αργά ένα βράδυ του Απρίλη του 2016, όταν ο κ. Pappas επέστρεφε με το ποδήλατό του από έναν αγώνα φούτι μέσω του ποδηλατόδρομου που παρακάμπτει το Brunswick, και είδε ένα ποδήλατο πεσμένο στο μονοπάτι.

“Μου φάνηκε περίεργο, και όπως έφτασα πιο κοντά διέκρινα ένα ζευγάρι που μου φάνηκε ότι τσακωνόταν”, εξηγεί ο κ. Melville-Pappas στον “Νέο Κόσμο”.

“Κι έτσι σταμάτησα και ρώτησα τη γυναίκα αν είναι εντάξει. Εκείνη άρχισε να φωνάζει ότι έχει δεχθεί επίθεση και ότι τη βιάζουν”.

Μόλις εκείνος άρχισε να φωνάζει στον άνδρα να την αφήσει, ο δράστης το έβαλε στο πόδι. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο κ. Pappas τον πήρε από πίσω.

“Η αντίδρασή μου ήταν ενστικτώδης. Ο καθένας είναι διαφορετικός σε τέτοιες περιπτώσεις, και όταν δεν έχεις χρόνο να σκεφθείς, δεν ξέρει κανείς πώς θα αντιδράσει”. Όπως λέει στον “Νέο Κόσμο” το σοκ ήρθε μετά. Με σύζυγο και δύο παιδιά, πολλές φορές αναρωτιέται τί ήταν αυτό που τον έβαλε να αψηφήσει τον κίνδυνο και να ρισκάρει τη ζωή του. Θα μπορούσε απλά να τον αφήσει να φύγει εφόσον κατάφερε να αποτρέψει τον βιασμό της γυναίκας. Αλλά ένα ένστικτο τον έσπρωξε να μην τον αφήσει να διαφύγει.

Και έτσι, τον κυνήγησε για αρκετή ώρα τον δράστη που κατευθυνόταν προς το Coburg, και τελικά κατάφερε να τον στριμώξει σ’ έναν αδιέξοδο παράδρομο. Δεν ήξερε ότι από πίσω του ακολουθούσαν και άλλοι δύο που είχαν ακούσει τις φωνές της γυναίκας, και έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Και ευτυχώς. Γιατί, στριμωγμένος καθώς ήταν ο δράστης, και αγριεμένος, του επιτέθηκε, με αποτέλεσμα να πέσει από το ποδήλατο και να ακολουθήσει μία βίαιη πάλη μεταξύ τους.

Εκείνη την ώρα κατέφθασε και η βοήθεια. “Καταφέραμε να τον καθηλώσουμε στο έδαφος και να τον ακινητοποιήσουμε και να τον κρατήσουμε κάτω. Εκείνος ήταν πολύ αγριεμένες, πολύ επιθετικός, φώναζε και ούρλιαζε”. Η Αστυνομία έφτασε είκοσι λεπτά αργότερα.

Τόσο η γυναίκα όσο και το παιδί της γλίτωσαν ευτυχώς, λέει ο κ. Pappas. Ο δράστης συνελήφθη, και μετά τη δίκη τον έκλεισαν στη φυλακή.

Τα παράσημα ανδρείας της Αυστραλίας, που φέτος απονέμονται σε 26 πολίτες, αναγνωρίζουν τις γενναίες πράξεις ανθρώπων που θέτουν ανιδιοτελώς τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τη ζωή ή την περιουσία άλλων.

Την Τετάρτη, τιμήθηκαν για την ανδρεία τους και οι εξής: Με το κορυφαίο παράσημο ανδρείας (Bar to the Bravery Medal) αναγνωρίζεται ο Timothy James Brown (ΝΝΟ). Με μετάλλιο ανδρείας αναγνωρίζεται η αείμνηστη Ellen Francis Carwright (Queensland), καθώς και οι Te Reo Potaka Kenneth Haronga (ΝΝΟ), Georgina Cris Mills (Δυτική Αυστραλία), Calan James Moss (Βικτώρια), Shane Paul Williams (Queensland),William Eric Yabsley (Τασμανία).

Για γενναία συμπεριφορά διακρίθηκαν οι Dean Richard Barret (ΝΝΟ), Jesse Carter (Δυτική Αυστραλία),Cameron Lee Denmand (Queensland), Dean Douglass Golland (Queensland), o αστυνομοκός Hayden Guilfoyle (Βικτώρια), Paul Trevor Kinnear (Queensland), Mark Alan Lush (Δυτική Αυστραλία), Andrew Ormsby (Queensland), Harley Maris Shmith (Queensland), Sukhbir Singh Seehra (Queensland), Sandra Solty (Γερμανία), Emmanuel Vassalo (Βικτώρια) Steven John Willdern (NNO). Με έπαινο ανδρείας για την ομαδική τους ανιδιοτελή δράση αναγνωρίζονται και οι Matthew David Ellliot, Daniel Groom και Adrian Phu από τη ΝΝΟ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου