Στόλτενμπεργκ: Στο χέρι Βελιγραδίου και Πρίστινας η αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή

Στόλτενμπεργκ: Στο χέρι Βελιγραδίου και Πρίστινας η αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να αποφύγουν την κλιμάκωση της κατάστασης.

Τη δήλωση έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει βελτιωθεί, αν και η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της κατάστασης.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η προειδοποίηση επέμβασης του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η KFOR βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

«Αν χρειαστεί, θα κινήσουμε τις δυνάμεις μας και θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Έχουμε ήδη αυξήσει την παρουσία μας στο βορρά. Θα ενεργήσουμε όταν χρειαστεί και με αναλογικό τρόπο».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το γεγονός ότι η KFOR είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ εκτός της συμμαχίας μιλά για τη δέσμευσή της να αποτρέψει τις εντάσεις.

Ο Βούτσιτς, από την άλλη, είπε ότι η Σερβία σέβεται την αποστολή της KFOR.

«Μιλήσαμε για αυτό που συνέβη. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε την κατάσταση από μια οπτική γωνία κάθε φορά. Σεβόμαστε την αποστολή της KFOR και η ανακοίνωσή της εκείνη τη νύχτα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της έντασης», είπε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στη δήλωση της αποστολής του ΝΑΤΟ στις 31 Ιουλίου, ότι είναι έτοιμη να παρέμβει εάν η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου κλιμακωθεί.

Οι συναντήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται μια ημέρα πριν από τη συνάντηση των Κούρτι και Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες, για να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου