Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας έδωσε ο Μπάιντεν στον Έλληνα π. Αλέξανδρο Καρλούτσο

Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας έδωσε ο Μπάιντεν στον Έλληνα π. Αλέξανδρο Καρλούτσο

Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε δεκαεπτά σημαντικές προσωπικότητες που «έχουν υποδειγματική συνεισφορά στην ευημερία των ΗΠΑ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επίσημο δελτίο τύπου που εξεδόθη από την Ουάσιγκτον.

Μεταξύ των τιμηθέντων είναι ο Έλληνας π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, που γεννήθηκε στο Λατζόι της Ηλείας και θεωρείται από τους ισχυρότερους ιερείς στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Γνωστός για την άοκνη δράση του σχετικά με την υποστήριξη και ενίσχυση του Ελληνισμού παγκοσμίως, καθώς και τη δυναμική στάση του σε ζητήματα που αφορούν σε θρησκευτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα ο "Father Alex", όπως τον αποκαλούν, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως Ειδικός Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Έγινε μάλιστα δίαυλος επικοινωνίας με επικεφαλής Εκκλησιών, το Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους, Ελληνοαμερικανικούς Οργανισμούς, επιτροπές πολιτικής δράσης κ.ο.κ..

Ο π. Αλέξανδρος ήταν η κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου και εγκαινιάστηκε προχθές, είκοσι ένα χρόνια μετά. Είναι επίσης ο πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο π. Αλέξανδρος αναφέρεται ως εξής: «Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από την Παναγιότητά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο π. Αλέξανδρος ήταν ο τρίτος Έλληνας που έλαβε το Μετάλλιο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πρώτος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Έλαβε την συγκεκριμένη τιμητική διάκριση πριν από 42 χρόνια από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ.

Ακολούθησε ο Τζορτζ Τένετ, πρώην Διευθυντής της CIA, που βραβεύτηκε το 2004 από τον Πρόεδρο Μπους.

Στην ίδια τελετή βραβεύτηκαν 16 άλλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο ηθοποιός Ντέινζελ Γουάσινγκτον, η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο του κορονοϊού εκτός κλινικών δοκιμών, η περίφημη Σιμόν Μπάιλς, η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία (32 μετάλλια Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων), αλλά και -μετά θάνατον- ο Στιβ Τζομπς.

ekklisiaonline.gr

Σχετικά άρθρα