Επικρίσεις Μέτα για το νέο δικαστικό χάρτη

Επικρίσεις Μέτα για το νέο δικαστικό χάρτη

Ο τέως ΠτΔ της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα αντέδρασε σχετικά με την ανησυχία των δικηγόρων και των πολιτών για τον νέο δικαστικό χάρτη που φέρνει τη συνένωση 18 δικαστηρίων.

Ο Μέτα τονίζει ότι δεδομένου του μικρού αριθμού δικαστών στο σύστημα σήμερα, αλλά και του υψηλού αριθμού δικαστικών υποθέσεων που αναβάλλονται και δεν εκπροσωπούνται, εάν ο νέος δικαστικός χάρτης εγκριθεί οριστικά σύμφωνα με την πρόταση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τότε φυσικά θα υπάρξει σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου, που προστατεύονται ειδικά από το Σύνταγμα.

Παραβίαση πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα. Αύξηση του κόστους για τον πολίτη και τους υπαλλήλους των δικαστηρίων, καθώς και όλων των ελεύθερων επαγγελμάτων που σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα. Σοκ του δικαστικού συστήματος στο σύνολό του κατά τη μεταβατική φάση. Λήψη αποφάσεων μόνο από λίγους δικαστές στα Τίρανα. Δυσκολίες, μεγάλη αναμονή για μια απόφαση, αυξημένο κόστος παρακολούθησης της δικαστικής οδού, θα οδηγήσουν στην απώλεια ενδιαφέροντος του πολίτη να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό και αυτό. Το φαινόμενο.της αυτοδικίας.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι πολίτες χρειάζονται ένα σύστημα δικαιοσύνης, όχι μόνο ανεξάρτητο, αλλά και πλήρως λειτουργικό, αποτελεσματικό.

Ο Μέτα λέει ότι και πάλι δεν υπάρχει πλήρης, αντικειμενική και ολοκληρωμένη δέσμευση για λήψη κατάλληλων μέτρων, νομοθετικών, αποφάσεων ή οργανωτικών για να καλυφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ποιοτικά όλες οι κενές θέσεις που έχουν προκύψει και προκύπτουν στα δικαστήρια αυτά.

«Αυτή η εξαιρετικά εστιασμένη αναδιοργάνωση σύμφωνα με το σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη που ενέκρινε το ΕΔΕ στις 10 Ιουνίου 2022, προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δικαστικό σύστημα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των τεράστιων κενών θέσεων. Μόνο μετά την κάλυψη των κενών θέσεων με τον απαραίτητο αριθμό δικαστών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα μπορούσαμε να έχουμε έναν νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος θα μπορούσε αντικειμενικά να αντιμετωπίζει την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής, τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Σημειώνω με βαθιά θλίψη ότι ούτε τα επανειλημμένα αιτήματα και εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ληφθεί υπόψη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και άλλους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.»

Η δήλωση Μέτα για τον νέο δικαστικό χάρτη

Με το αίτημα να αποσυρθεί η δικαστική κυβέρνηση από τον νέο δικαστικό χάρτη την Τρίτη ξεκίνησαν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα το μποϊκοτάζ των βασικών μηνύσεων.

Εξαίρεση σε αυτό το μποϊκοτάζ αποτελούν τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας με κρατούμενους.

Ως επιχείρημα πέρα από το συμφέρον των πολιτών, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η Αλβανία θα ακολουθήσει ένα αποτυχημένο μοντέλο όπως πριν από από δύο δεκαετίες υπήρχε μόνο ένα Εφετείο όπως προβλέπεται στον νέο δικαστικό χάρτη. Οι δικηγόροι προειδοποιούν για κλιμάκωση αυτής της απεργίας.
Ο επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου κατηγορεί ότι αγνοήθηκαν και ότι οι πολίτες από τη δικαιοσύνη που δεν θα έχουν πρόσβαση θα περάσουν στην αυτοδικία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου