Απαγόρευση εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους Ρώσους λομπίστες

Απαγόρευση εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους Ρώσους λομπίστες

Οι εκπρόσωποι μεγάλων ρωσικών εταιρειών, στενά συνδεδεμένοι με το Κρεμλίνο, δεν επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε την Πέμπτη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Με άμεση ισχύ, οι εκπρόσωποι ρωσικών εταιρειών δεν επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έγραψε η Μέτσολα στο Twitter την Πέμπτη (2 Ιουνίου).

«Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε κανένα χώρο για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους και τις ψευδείς, τοξικές αφηγήσεις για την εισβολή στην Ουκρανία» πρόσθεσε η Μέτσολα.

«Η απαγόρευση εισόδου για τους εκπροσώπους ρωσικών συμφερόντων που πρότεινε η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι απολύτως δικαιολογημένη», δήλωσε στη EURACTIV ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φρόιντ, εισηγητής της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δεοντολογικού οργάνου της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Η απαγόρευση θα επηρεάσει κυρίως μεγάλες ρωσικές κρατικές εταιρείες με δεσμούς με το Κρεμλίνο. Έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη άσκησης πίεσης στις Βρυξέλλες. Προφανώς, οι φωνές των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, των επικριτικών δημοσιογράφων ή των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να ακούγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

«Η απόφαση ισχύει για τα άτομα που εργάζονται σε όλες τις οντότητες που είναι εγκατεστημένες στη Ρωσική Ομοσπονδία και οι οποίες περιλαμβάνονται στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ (ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους), καθώς και για όλες τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ», δήλωσε στη EURACTIV πηγή από το επιτελείο της προέδρου. Οι έλεγχοι θα γίνονται από το προσωπικό ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην είσοδο και «οι κονκάρδες των ατόμων που επηρεάζονται από αυτή την απόφαση θα απενεργοποιηθούν», προστίθεται.

Το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο επικαλείται η πηγή, είναι μια βάση δεδομένων που καταγράφει οργανώσεις, ενώσεις, ομάδες και αυτοαπασχολούμενους «οι οποίοι ασκούν δραστηριότητες για να επηρεάσουν την πολιτική και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ» και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο διαφανούς περιβάλλοντος άσκησης πίεσης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ενώ η συμφωνία για ένα υποχρεωτικό μητρώο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, το Κοινοβούλιο δήλωσε, κατά την έγκρισή του, ότι «ορισμένες δραστηριότητες θα παραμείνουν δυνατές χωρίς εγγραφή, όπως οι αυθόρμητες συναντήσεις, η παροχή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος των θεσμικών οργάνων, οι νομικές συμβουλές και οι δραστηριότητες των κοινωνικών εταίρων, των πολιτικών κομμάτων, των διακυβερνητικών οργανώσεων ή των δημόσιων αρχών των κρατών μελών», ενώ «οι ενώσεις και τα δίκτυα αυτών των δημόσιων αρχών που ασκούν δραστηριότητες εκπροσώπησης συμφερόντων» θα μπορούν επίσης να εγγραφούν εάν το επιλέξουν.

Εν τω μεταξύ, άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών μελών μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων σε εθελοντική βάση

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου