Η Αλβανία ζητά άρση εμπόλεμου για τους Τσάμηδες από τον Δένδια

Η Αλβανία ζητά άρση εμπόλεμου για τους Τσάμηδες από τον Δένδια

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhaçka προχώρησαν σε δηλώσεις τους προς τα αλβανικά ΜΜΕ.

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ δεν δίστασε να θίξει θέματα που αφορούν το «εμπόλεμο», όπως επίσης και τις «περιουσίες των Τσάμηδων στην Ελλάδα».

«Σήμερα συμφωνήσαμε με κοινή βούληση να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και προς το συμφέρον των δύο χωρών μας.

Θέμα συζήτησης ήταν η βελτίωση του βιοπορισμού πάνω από 600 χιλιάδων Αλβανών.

Συζητήσαμε για θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική προστασία, την κοινωνική ασφάλιση και άλλα θέματα που διευκολύνουν τη μετακίνηση και τη ζωή των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα. Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να αυξήσουμε τις εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές.

Θέμα συζήτησης ήταν η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες μας.

Επιβεβαιώσαμε την προθυμία μας να αναζητήσουμε συμβιβασμό για να παραπέμψουμε το θέμα σε τρίτο μέρος, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ελπίζουμε ότι η προθυμία να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».

Μετά τη συνάντηση, θα έχουν πρόσωπο με πρόσωπο δηλώσεις για τα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και γεύμα εργασίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου