Ο Ερντογάν θέτει όρους για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν θέτει όρους για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε όρους για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας σειράς τηλεφωνικών συνομιλιών με παγκόσμιους ηγέτες.

Επανέλαβε την επιμονή του οι δυτικοί σύμμαχοι να κάνουν παραχωρήσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και να ανοίξουν το δρόμο για νέες συμφωνίες όπλων.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας την ουδέτερη στάση τους μετά τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζοντας την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κάθε νέο μέλος πρέπει να εγκρίνεται ομόφωνα από τα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Η Άγκυρα δεν θα έχει θετική προσέγγιση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υποστηρίξουν την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα, ειδικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν άφησε επίσης χώρο για διπλωματική λύση, λέγοντας στον Στόλτενμπεργκ ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν μίλησε χωριστά με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επαναλαμβάνοντας ότι θα υποστηρίξει τις υποψηφιότητες για ένταξη με αντάλλαγμα τον τερματισμό της υποστήριξης σε τρομοκρατικές ομάδες που θεωρεί η Άγκυρα και τη χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές όπλων.

Από τις τρομοκρατικές ομάδες, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στην Κουρδική Πολιτοφυλακή Άμυνας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Το PKK, που έχει κηρυχτεί παράνομο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αγωνίζεται για αυτονομία στην Τουρκία για περισσότερα από 40 χρόνια.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επίσης συχνά συγκρούονται με το YPG κατά μήκος των συνόρων και στη Συρία.

Η Άγκυρα πιστεύει ότι οι δύο ομάδες συνδέονται και φοβάται ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη εξέγερση.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το YPG στη Συρία, θεωρώντας το βασικό σύμμαχο στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Σουηδία πρέπει να σταματήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες και να τερματίσει το εμπάργκο της αμυντικής βιομηχανίας», είπε ο Ερντογάν στη Σουηδή πρωθυπουργό Magdalena Andersson σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η Σουηδία και η Φινλανδία, μεταξύ άλλων, επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση κατά του YPG το 2019.

«Η αντιμετώπιση αυτών των περιοχών θα δείξει ότι η Στοκχόλμη συμμερίζεται τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια», είπε ο Ερντογάν.

«Η Στοκχόλμη προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», έγραψε αργότερα το γραφείο του Άντερσον στο Twitter.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Σουηδία υποστηρίζει τους υποστηρικτές του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, που περιγράφεται ως τρομοκράτης από την Άγκυρα, ο οποίος τον θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η Άγκυρα αναμένει από όλους να σεβαστούν τον νόμιμο αγώνα της εναντίον ομάδων που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και του λαού της», είπε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.

Παρά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, άλλα μέλη του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ένωση των δύο χωρών στην αμυντική συμμαχία και ελπίζουν ότι σύντομα θα γίνουν μέλη.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς μπορεί να πειστεί η Τουρκία να υποστηρίξει τα ενταξιακά σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας ή πότε μπορεί να βρεθεί λύση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου