Ο Μαρκ Ρούτε, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά από εγκρίσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Τρίτη, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε την Πέμπτη, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Ιωχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ο Ιωχάνις ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Ο Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο, ξεκινώντας στις 2 Οκτωβρίου, λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία της στρατιωτικής συμμαχίας που αποτελεί τον πιο επιτυχημένο αποτρεπτικό παράγοντα στην Ανατολική Ευρώπη απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει απειλήσει να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αν επανεκλεγεί.

Ωστόσο, ο Ρούτε θεωρείται ικανός διαπραγματευτής, αποκαλούμενος "ψιθυριστής του Τραμπ" για την ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες με πολιτικούς διαφορετικών απόψεων, κερδίζοντας ακόμη και τον έπαινο από τον Τραμπ: «Μου αρέσει αυτός ο τύπος!». Το θέμα της διαδοχής του θα επιλυθεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας. Η αναζήτηση του Ρούτε για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ ήταν μακροχρόνια, καθώς διεκδικεί τη θέση από τον περασμένο Νοέμβριο. Έχει δεχθεί κριτική για την έλλειψη ενεργού αναζήτησης υποστήριξης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αμφισβήτησαν την υποστήριξή του πριν από το 2014 για το έργο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Επιπλέον, ο Ρούτε επανειλημμένα απέτυχε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Ολλανδίας στον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της 14ετούς θητείας του ως πρωθυπουργός της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Ωστόσο, η Ολλανδία αναμένεται τελικά να επιτύχει αυτόν τον στόχο φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου