Το Ψήφισμα στην 108η επέτειο για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου στο Δελβινάκι

Screenshot_20220518_12

Εν Δελβινακίω τη 15η Μαΐου 2022

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και με παλμό εθνικό, γιορτάστηκε και φέτος η 108η επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνος της Βορείου Ηπείρου (1914), την Κυριακή, 15η Μαΐου 2022, στο ηρωικό Δελβινάκι.

Το πρωΐ της Κυριακής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή αρκετών Ιερέων, ενώ συμπροσευχήθηκαν μέλη της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και προσκυνητές από τα Τρίκαλα και τα Ιωάννινα. Στο τέλος εψάλη το Μνημόσυνο των αγωνισθέντων ηρωικώς και πεσόντων ενδόξως κατά τον Αγώνα εκείνο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρίου ΑΝΔΡΕΟΥ, ο οποίος εξεφώνησε και κατάλληλη, για την περίσταση, ομιλία. Μετά το πέρας του Μνημοσύνου, τελέσθηκε τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως κυρού Βασιλείου και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Το μεσημέρι, η Μητρόπολις παρέθεσε λιτή τράπεζα για τους επισκέπτες.

Όλοι οι παρόντες ενέκριναν ομόφωνα το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«1) Ζητούμε να σταματήση ο καταστρεπτικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Γιατί, εκτός των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στην οικονομία των Ευρωπαικών Κρατών, είναι οδυνηρό να ευρίσκωνται σε εμπόλεμη κατάσταση δύο Ορθόδοξες Χώρες.

2) Ζητούμε να σταματήση η αλβανική Κυβέρνηση την λεηλασία Ιερών Μονών και Ναών, καθώς και την λεηλασία της ιδιοκτησίας και περιουσίας των Βορειοηπειρωτών, κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας.

3) Ζητούμε να σταματήση η καθ' οιονδήποτε τρόπο τρομοκρατία σε βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

4) Ζητούμε, οι Βορειοηπειρώτες να μονοιάσουν, ώστε να μη γίνωνται πιόνια στα κομματικά σχέδια των Αλβανών. Τέλος,

5) Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να στρέψη το ενδιαφέρον της στο εθνικό Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. Και αν η Αλβανία συνεχίση να καταπατή τα δίκαια και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, η Ελλάδα να εμποδίση την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαική Ένωση».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως