Η Χάγη καταδικάζει δύο πρώην αρχηγούς των Βετεράνων του UCK

Η Χάγη καταδικάζει δύο πρώην αρχηγούς των Βετεράνων του UCK

Τα Ειδικά Δικαστήρια έκριναν ένοχους τους Hysni Gucati (Χυσνί Γκιυτσάτι) και Nasim Haradinaj (Νασίμ Χαραντίναϊ), πρώην αρχηγοί της Οργάνωσης Βετεράνων Πολέμου του UCK, καταδικάζοντάς τους σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100 ευρώ και στην ποινή θα προσμετρηθεί και ο χρόνος κράτησης υπό κράτηση.

«Εκ μέρους του λαού του Κοσσυφοπεδίου, το δικαστήριο σας κρίνει ένοχο για: παρεμπόδιση υπαλλήλων κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων, παρεμπόδιση υπαλλήλων μέσω συμμετοχής σε ομάδες εκφοβισμό ύ κατά τη διάρκεια ποινικής διαδικασίας, παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας μέσω αποκάλυψης του απορρήτου των πληροφοριών και παραβίαση μέσω αποκάλυψης ταυτότητας και πληροφοριών σε προστατευμένους μάρτυρες», δήλωσε ο δικαστής Τσαρλς Σμιθ III.

Ο Gucati και ο Haradinaj αθωώθηκαν για την κατηγορία της εκδίκησης.

Οι ηγέτες της Οργάνωσης Βετεράνων Πολέμου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (OVL-KLA), Gucati και Haradinaj κατηγορήθηκαν από την Ειδική Εισαγγελία (SPO) για ποινικά αδικήματα κατά της απονομής της δικαιοσύνης, συγκεκριμένα για παρεμπόδιση αξιωματούχων στην εκτέλεση των καθήκοντων τους, για εκφοβισμό μαρτύρων, για εκδίκηση καθώς και για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας.

Δικαστής: Αυτή η υπόθεση δείχνει καλύτερα γιατί ιδρύθηκε το Ειδικό Δικαστήριο

Ο δικαστής Τσαρλς Σμιθ ΙΙΙ, παρουσιάζοντας τη σύνοψη της κριτικής επιτροπής για τις υποθέσεις που αυτή η υπόθεση δείχνει καλύτερα τον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε το Ειδικό Δικαστήριο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η προστασία των μαρτύρων είναι σημαντική, γιατί χωρίς αυτούς, «δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη για τα θύματα ή για την κοινωνία γενικότερα.

Ακόμη πρόσθεσε ότι το δικαστήριο ήταν πεπεισμένο ότι οι κατηγορούμενοι είχαν διαπράξει τα ποινικά αδικήματα της αποκάλυψης προστατευόμενων πληροφοριών και είχαν άμεσο στόχο την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων και των πιθανών μαρτύρων των Ειδικευμένων Επιμελητηρίων.

«Ωστόσο, το δικαστήριο δεν είναι πεπεισμένο ότι παρεμπόδισαν ή εμπόδισαν σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες του SPO», είπε ο δικαστής.

Οι Gucati (Γκουτσάτι) και ο Haradinaj (Χαραντίναϊ) συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από υποψίες ότι σε πολλές συνεντεύξεις Τύπου στα κεντρικά γραφεία του OVL-KLA στην Πρίστινα διένειμαν διαβαθμισμένα έγγραφα των Ειδικών Επιμελητηρίων, γνωστών και ως Ειδικό Δικαστήριο.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι αυτά τα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων διανεμήθηκαν σε δημοσιογράφους σε τρεις συνεντεύξεις τύπου, περιείχαν επίσης ονόματα πιθανών μαρτύρων που θα μπορούσαν να καταθέσουν εναντίον πρώην ηγετών του UCK, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης κατά του πρώην προέδρου Χασίμ Θάτσι, των πρώην προέδρων του κοινοβουλίου Καντρί Βεσέλι και Γιακούπ Κτασνίκι, καθώς και ο πρώην βουλευτής του Κινήματος «Vetëvendosje», Ρετζέπ Σελίμι, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου