Παρατείνεται η κράτηση του πρώην Πρόεδρου του Κοσσυφοπεδίου

Παρατείνεται η κράτηση του πρώην Πρόεδρου του Κοσσυφοπεδίου

Ο δικαστής της προκαταρκτικής διαδικασίας στα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου, Nicolas Guillou, παράτεινε την κράτηση του πρώην Πρόεδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, στις εγκαταστάσεις κράτησης του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης, πριν από τη δίκη του για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 1998-1999 στο Κοσσυφοπέδιο.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ο δικαστής Guillou απέρριψε το αίτημα υπεράσπισης για την απελευθέρωση του Θάτσι, ο οποίος ήταν ένας από τους ηγέτες του γνωστού «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου», UCK, εν καιρώ πολέμου.

«Ο δικαστής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ο Θάτσι να τραπεί σε φυγή, θα παρεμποδίσει τις διαδικασίες των Ειδικών Επιμελητηρίων ή θα διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα εναντίον όσων θεωρούνται αντίπαλοι του UCK, συμπεριλαμβανομένων μαρτύρων που έχουν προσκομίσει ή ενδέχεται να παράσχουν στοιχεία σε αυτή την υπόθεση ή/και θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο Guillou.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Θάτσι είχε υποστηρίξει ότι η Αστυνομική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου είχε εγγυηθεί την ετοιμότητά της να εφαρμόσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή, επίβλεψη και επιβολή οποιωνδήποτε άλλων μέτρων που διέταξε ο δικαστής της προκαταρκτικής διαδικασίας, για να κρατήσει υπό έλεγχο τον Θάτσι

Ωστόσο, η εισαγγελία επέμεινε ότι κανένας όρος απελευθέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να μετριάσει τους συγκεκριμένους ειδικούς κινδύνους.

Η υπεράσπιση του Θάτσι είχε προτείνει επίσης να τοποθετηθεί ο Θάτσι να μεταφερθεί σε άλλο μέρος άγνωστο, όπου και δεν θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με κάποιον.

Ωστόσο, ο δικαστής Guillou κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο κίνδυνος απόδρασης, οι κίνδυνοι παρεμπόδισης της δικαιοσύνης και διάπραξης περαιτέρω εγκλημάτων δεν μπορούν να αγνοηθούν και ότι καμία άλλη προϋπόθεση που μπορεί να εφαρμοστεί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τους κινδύνους που μπορεί να τεθούν.

Η συγκεκριμένη απόφαση για την παράταση της κράτησης του Θάτσι ελήφθη στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα.

Ο Θάτσι και τρεις άλλοι κατηγορούμενοι κατηγορούνται για μια σειρά από εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων παράνομων κρατήσεων, βασανιστηρίων, δολοφονιών, εξαφανίσεων και διώξεων τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 1999.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ήταν μέρος μιας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε σκοπό να καταλάβει τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου συμπεριλαμβανομένου του παράνομου εκφοβισμού, της κακομεταχείρισης, της βίας και της απομάκρυνσης όσων θεωρούνται αντιφρονούντες.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα στο κατηγορητήριο φέρονται να διαπράχθηκαν σε κέντρα κράτησης του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Από πλευράς τους και οι τέσσερις κρατούμενοι δήλωσαν πως είναι αθώοι.

Τα Εξειδικευμένα Επιμελητήρια αποτελούν μέρος του δικαστικού συστήματος του Κοσσυφοπεδίου, αλλά βρίσκονται στην Ολλανδία και αποτελούνται από διεθνές προσωπικό.

Δημιουργήθηκαν υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι το δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να εκδικάσει υποθέσεις του UCK και να προστατεύσει τους μάρτυρες από παρεμβάσεις.

Αλλά το λεγόμενο «Ειδικό Δικαστήριο» δεν έγινε καλά αποδεκτό από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι το θεωρούν προσβολή στον αγώνα του UCK για απελευθέρωση από τη «σερβική κυριαρχία».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου