Ο Ράμα αρνείται ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην αλβανική δικαιοσύνη

Ο Ράμα αρνείται ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην αλβανική δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) – αφού κατήγγειλε ότι φαινόταν ότι ενδιαφέρεται μόνο να βάλει φυλακή στελέχη της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του.

Ο Ράμα αρνήθηκε ότι προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην Ειδική Εισαγγελία της χώρας αφού κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι το δικαστικό σώμα χτυπούσε μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του περισσότερο από αυτά της αντιπολίτευσης.

Τα σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού έρχονται καθώς δύο πρώην υπουργοί του βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα μαζί με έναν βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έναν δήμαρχο και αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Η Εισαγγελία θα πρέπει να κοιτάξει από όποια πλευρά, όπως κοιτάζει από τη δική μας πλευρά. Δεν θέλουμε μερική και μονόπλευρη δικαιοσύνη», είπε ο Ράμα στους δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το BIRN αναφερόμενος στη σύλληψη ενός πρώην υφυπουργού, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε επειδή πήρε περίπου 1.000 ευρώ, ένα smartphone και ένα κλουβί με ψάρια, για υπόσχεση να βοηθήσει έναν αναζητούντα εργασία να βρει δουλειά στη δημόσια διοίκηση.

«Αλλά έρχεται μια στιγμή που πρέπει να ειπωθούν μερικά λόγια: θέλουμε έρευνες στις 21 Ιανουαρίου, για το Γκερντέτς και για άλλα σκάνδαλα», συνέχισε ο Ράμα, αναφερόμενος σε μια βίαιη διαμαρτυρία που έγινε τον Ιανουάριο του 2011, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις φιλοσοσιαλιστές διαδηλωτέ και τη μοιραία έκρηξη πυρομαχικών Γκέρντετς το 2008.

Ωστόσο, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, Yuri Kim, απάντησε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Αλβανία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

«Σύμφωνα με τους κανόνες και τις πρακτικές του φίλου σας, των Ηνωμένων Πολιτειών, και της μελλοντικής σας οικογένειας, της ΕΕ, θα ξέρουμε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ήταν επιτυχής όταν δεν θεωρείται πλέον φυσιολογικό να υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς σε ανάρμοστη συμπεριφορά», είπε.

Την Τρίτη, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα στάθηκε επίσης στη σημασία της ανεξαρτησίας των εισαγγελικών υπηρεσιών, σε κάτι που φαινόταν ως έμμεση κριτική στις καταγγελίες Ράμα.

Ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι τα σχόλιά του δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μορφή πίεσης κατά της SPAK. «Κανείς δεν μπορεί να μου κάνει διαλέξεις (για παρεμβάσεις στον τομέα της δικαιοσύνης) στα αλβανικά, στα αγγλικά ή στα γαλλικά», είπε.

Τα Ειδικά Δικαστήρια κατά της Διαφθοράς, ή SPAK, ιδρύθηκαν μετά από μια συνολική μεταρρύθμιση του αλβανικού Συντάγματος το 2016, ωστόσο ο Ράμα συνεχίζει, ως αρχηγός ενός υβριδικού καθεστώτος, να φλερτάρει πότε με την δημοκρατία και πότε με την δικτατορία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου