Μπορέλ: Τα Δυτικά Βαλκάνια μέρος της γεωγραφίας της ΕΕ

Μπορέλ: Τα Δυτικά Βαλκάνια μέρος της γεωγραφίας της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες.

Στο άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο Μπορέλ συμμετείχαν ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα Γκερβάλα-Schwarz, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και ο Σερβοβόσνιος μέλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Πρόεδρος Μιλοράντ Ντόντικ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία θέλει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες μας και αυτές της περιοχής. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να τα χρησιμοποιήσει», είπε.

Επίσης δήλωσε ότι η ΕΕ βλέπει τα Δυτικά Βαλκάνια όχι ως το κατώφλι της, αλλά ως μέρος της γεωγραφίας της.

«Πρέπει να δράσουμε μαζί ενάντια στις καταστροφικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή, είτε πρόκειται για παραπληροφόρηση είτε για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Είμαι ικανοποιημένος που οι περισσότεροι από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στην ίδια πλευρά με την ΕΕ από την πρώτη ημέρα της απάντησης στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ακόμη είπε ότι το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί διεξοδικά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου, ενώ πρόσθεσε ότι θα προσκαλέσει και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της περιοχής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου