Βούτσιτς: Ψηφίσαμε υπό πίεση κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Βούτσιτς: Ψηφίσαμε υπό πίεση κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Η Σερβία ήθελε να απέχει από την ψηφοφορία για την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά λόγω πίεσης αποφάσισε να υπερψηφίσει το ψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο ΟΗΕ αποφάσισε χθες Πέμπτη 7 Απριλίου να αναστείλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω αναφορών για εγκλήματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

«Η απόφασή μας ήταν να συγκρατηθούμε και μετά να έρθουν αναρίθμητες, έντονες πιέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την προσωπική πλευρά. Κανείς δεν ήρθε σε μένα και δεν μου το είπε, ούτε με εκβίασε, αλλά εκβιάζουν τη χώρα… Μου είπαν «Ξέρεις ότι σήμερα ή αύριο θα αποφασιστεί αν [η Σερβία] θα εξαιρεθεί από το πακέτο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πετρέλαιο», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξή του στη Ραδιοφωνία της Σερβίας (RTS) την Πέμπτη 7 Απριλίου.

Ακόμη, όπως εξήγησε ο Βούτσιτς, η Σερβία είναι μια στρατιωτικά ουδέτερη χώρα, αλλά όχι πολιτικά.

«Η Σερβία βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο. Είμαστε ένα στρατιωτικά ουδέτερο κράτος, αλλά δεν είμαστε ένα πολιτικά ουδέτερο κράτος, βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό δρόμο», πρόσθεσε.

Επιπλέον είπε ότι η απειλή κυρώσεων και η απαγόρευση της ευρωπαϊκής διαδρομής «αναστέλλεται» για τη Σερβία, λόγω της στάσης του Βελιγραδίου απέναντι στη Μόσχα.

«Μου αρέσει η Δύση, αγαπώ πολύ τη Ρωσία, αλλά αγαπώ τη Σερβία περισσότερο στον κόσμο», είπε, σημειώνοντας ότι η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία λόγω της κατοχής της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καλέσει τη Σερβία να ευθυγραμμίσει τις θέσεις της με αυτές του ευρωπαϊκού μπλοκ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Παρά το γεγονός ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, στις 2 Μαρτίου ψήφισε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου